Bedårende bløde birkes boller – opskrift

Nå da da – tænker du nok.

Er det virkelig en hårdkogt sørøvers grufulde navn til et stykke bagværk.

Eller bliver der holdt ham en minarine ladt kniv for struben ?

Nej den er god nok, det er kaptajnens ejet navn til kaptajnens egne boller.

Den dag, du sidder med dem i munden, er du ikke i tvivl om, at navnet er passende.

Det kommer sig af en usædvanlig vellykket valmuehøst på vores naturmark.

De sarte bølgende blomster er nu blevet til gode store frøstande, og til vores glæde kan vi se, at de ikke – som de andre valmuefrøkapsler vi kender – har huller øverst i kapslen.

Så i disse er de dejlige birkes fanget i den lille beholder, og de er ekstra nemme at høste.

Når man nu står midt i sit vildeste birkes eventyr, er der vel ikke noget mere naturligt, end at kaste sig over mel og gær for at kreere et dejligt stykke brød med nyhøstede birkes.

Dejen er ekstremt simpel at slå op.

Du skal bruge:

300 g kagemel – ca. 10 % protein
100 g blødgjort smør fra en dansende ko på en valmuemark
2 knsp fint salt
1½ spsk Sukker
12,5 g gær
1 dl mælk fra samme ko eller en lignende
2 æg fra frejdige frie damer til pensling
Og noget der ligner 2 dl gerne friskhøstede birkes

Tag næsten al melet, men hold en lille kop tilbage – mel er forskelligt – det har vi lige i mente, til vi ved, om det skal bruges. Ælt mel sammen med smør, mælk, salt og sukker. Når dejen er ensartet, og begynder at blive rar at arbejde med, trykkes den flad, og gæren smuldres ud over. Fold dejen sammen og ælt det bedste du har lært. Dejen skal kun lige akkurat slippe fingrene, så om det sidste mel skal i, kan du kun mærke. Ælt videre til dejen er elastisk og blank. Giv den endelig rigeligt, da det er varmen fra dine hænder, der skal sætte fut i gæren.

Rul dejen ud i 1 cm tykkelse og stik de bløde boller ud med et glas. Vend dem i pisket æg, lad det lige dryppe af et kort øjeblik og vend bollerne i birkes.

Lad bollerne efterhæve to timer under et fugtigt klæde ved stuetemperatur. Bag dem i en forvarmet ovn ved 200 °C i ca. 15 minutter.

Nyd birkesbollerne med hjemmelavet brombærsyltetøj eller koldt smør.

Søren Sørøver – nu med nysleben dejkrog

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Brød. Bogmærk permalinket.

3 svar til Bedårende bløde birkes boller – opskrift

  1. Sanne Madsen siger:

    Hej Lone 🙂 sikken fanatastisk opskrift du har her..

    jeg har lige et spørgsmål.: Kan man bage bollerne på varmluft eller uden varmluft?
    Og kan man tilsætte mere sukker så de bliver søde i det?

    venlig hilsen Sanne Madsen

  2. LaCucinaNada siger:

    Ja de er godt nok bedårende! Og smager uden tvivl guddommeligt …
    Overvejer om de skal på brunch-bordet på min fødselsdag, men hvor finder jeg kagemel?

    • lonelandmand siger:

      Stort set al mel i dagligvarehandlen egner sig bedst til kager – det mangler protein for at være godt til brød. Så hvis du sigter efter mel med ca. 10 % protein, bliver det fine kager 🙂

      Mange gode hilsner fra
      Lone

Der er lukket for kommentarer.