Hjemmelavet makrel i tomat – fang den og lav det – opskrift

Hånden på hjertet – vi har alle været der.

Vi har alle stået med en dåse købemakrel i tomat, og været lige ved at have låget flået helt af.
Helt af uden at få noget af den stærkt ildelugtende og farvende væske på os.
Frygten er der – for vi ved, det kun yderst sjældent lykkes at åbne dåsen, uden låget kommer til sidst i et ryk.
Med en fantastisk fjedrende effekt sender det altid sovsen i en perlende sky ud over køkkenet, én selv og uheldige forbipasserende.
Man hader dette produkt af hele sit hjerte, men spiser det alligevel – som man altid har gjort.

Jeg har holdt en pause – en lang pause – og må nu indse, at jeg nok aldrig vender tilbage til den tåbelige dåse med det ildelugtende indhold.
Jeg er nemlig begyndt at lave makrel i tomat selv.
Og til min store undren, lugter det slet ikke af solvarm fiskefabrik. Det dufter dejligt – for slet ikke at snakke om smagen, der overhovedet ikke kan sammenlignes.

Heldigvis er det verdens letteste produkt at fremstille selv, og det i en liga hvor købemakrellen end ikke kan sende sin ildelugtende sovs op med sin elendige dåse. Det er helt deroppe blandt det bedste, du kan byde nogen ved dit frokostbord.

Du skal bruge – og hold nu fast :

friske makrelfileter uden skind og ben
friske tomater lavet til ovnbagt grundsauce – se makrelrilette indlæget fra i går
salt og peber
glas til henkogning

Ikke en bønne mere !

Så lad os lige starte med at tage ud og hente makrellerne. Ikke hos fiskehandleren, men ude i det våde element hvor de er aller mest friske.

Makrel har store øjne og et forrygende syn. Det betyder også, at de ikke gider opholde sig i grumset oprørt vand. De foretrækker svag fralandsvind og jager tættest på land morgen og aften. Fisker man fra båd, kan makreller som regel fanges hele dagen, og fra nogle moler, der virkelig rækker armene langt ud, gør det samme sig gældende.
Som hovedregel bør man koncentrere sit fiskeri om morgenen og aftenen.

Grejet til fiskeriet er super simpelt, og alle kan være med.

Det eneste, man skal have for øje er, at man skal kunne løfte fiskene op af vandet med stangen, hvis man står på en høj mole eller på en båd, hvor man ikke kan nå ned til vandet.
Fisker man med at makrelforfang – ofte bestående af fem kroge pyntet med flash eller fjer og en pirk i bunden – kan man risikere at få seks fisk på – på én og samme gang.
Så stangen skal have lidt rygrad, som man kalder det.
En kastevægt på 30 – 60 gram er ideel, men en almindelig lidt stiv kyststang kan også gøre det, hvis man er forsigtig.

Makrel kan fanges både på de såkaldte makrelforfang med en lille pirk nederst, eller på et flåd med et lille stykke frisk fisk gerne tobis, sild eller makrel.

Den meget fede fisk er lidt sart, og den bør renses kort tid efter fangst og opbevares køligt.

Hjemme i køkkenet skal den filetteres. Den er nem at holde ved, og skind og skæl er nemt at skære igennem. Læg fisken på et skærebræt, læg et snit midt i ryggen, og følg benene ind til ribbenene, som man enten følger rundt, eller bare skærer over og skærer fri bagefter. Jeg skærer rundt langs med dem.

Man har da en perfekt filet, og den har kun en stribe ben tilbage. De ligger ned langs siden lige i midten af fileten, og er nemmest at fjerne ved at lægge et snit på hver sin side, og derved dele fileten i to.
Man kan sagtens spise uden om rækken af ben, hvis man ønsker en hel filet til sin ret.

Det er lidt sværere at skære skindet af, og det er strengt taget heller ikke nødvendigt, men der er lige nogle enkelte retter – som min makrel i tomat – hvor det ser bedst ud at få det af.

Læg fileten på et skærebræt og træk en filetkniv langs med skindet. Tricket ligger i kun at holde igen i skindet.
Det er samme princip, der bruges til alle andre fisk, men makrellens tynde skind kan godt drille lidt, og sidder der rester tilbage, så tag det ikke så tungt – det gør der ofte også, når jeg skærer skindet af makrel.

Giv fileterne et godt drys salt og peber, og læg dem i et sylteglas.

De skal ligge tæt men med lidt luft over, så der bliver plads til den gode tomatsauce.

Sørg for at der er sauce på alle sider af fileterne, ellers vil de gerne hænge lidt sammen.

Nu kommer tricket – den rå makrel skal kun tilberedes under henkogning, som slet ikke er en kogning.
Glassene sættes i et vandbad på et lille blus og varmes langsomt op til 80 °C under låg. Brug et stegetermometer til at følge processen. Det skal helst tage en halv time at komme derop, og så skal glassene bare stå ved de ca. 80 °C i en lille time. Sluk for blusset og lad makrellen køle stille ned.

Da har du din egen herlige konserves, der kan holde sig i 3 måneder – måske endnu længere men det tvivler jeg på, kommer på tale.

Ryst glasset blidt inden du åbner det, så saucen bliver ensartet og lækker.

Søren Sørøver – der giver afkald på dåsen

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Fisk, Manerlig middag, Salig sandwich. Bogmærk permalinket.

7 svar til Hjemmelavet makrel i tomat – fang den og lav det – opskrift

 1. Helene siger:

  Ser vildt frem til at prøve dette! 🙂
  Men som Andres spørger, kan ikke lave noget ligene med frisk tun? Så man får sin egen hjemmelavet tun på “dåse”? 🙂

 2. Monique siger:

  Mig og min danske familie bor i Sydafrika, vi har i årvis – forgæves, søgt efter dåser med makrel i tomat. Heldivis fandt jeg Søren Sørøvers opskrift, den er alt besværet værd og muuums hvor den smager, så hjerteligt tak fra hele familien!

 3. Eggert siger:

  Makrel flådes nemt efter en tur i eddikkevand,10-15 min.læg den flåede makrel i en gryde med koldt vand,en sjat eddike og en sjat salt og bring den i kog,skummes undervejs,når den simrer slukkes for blusset og fisken køler af i vandet ca 30 min og kan nu bruges som kogt makrel,eller til kvidere forarbejdningen til makrel i tomat mv.velbekomme,Eggert.

 4. Kim siger:

  Tak for et godt forslag til anvendelse af makreller. Makrellen er en fed fiske som bliver harsk meget hurtigt. Det hjælper meget på smagen at dryppe citronsaft på makrellens kød, så hurtigt som muligt efter fangst. Citronsaften virker som antioxidant og smagen af fisken optimeres – god fornøjelse (-:

 5. Karina siger:

  Tak for et dejligt indlæg, både om den lækre mad, men især denne gang om hvordan man fanger og behandler frisk fangede fisk.
  Jeg har ikke fisket, siden jeg var barn, men jeg har arvet en del fiskeudstyr, og kunne godt tænke mig at hygge-fiske engang i mellem. Og dit indlæg var gav god inspiration og gode forklaringer, hvordan man fanger dem (og med hvad) og hvad man gør med kræet, når man har fået bid. Glæder mig til flere fiske-historier i blandt historierne fra køkkenet, køkkenhaven, hønsegården, hundesengen osv.

 6. Andreas siger:

  Lækker opskrift. Jeg glæder mig til at prøve det. Kan man lave noget ligende med frisk tun således det bliver samme produkt som tun på dåse i vand / olie?

 7. Conny siger:

  Gad godt kende en lystfisker, for det der med selvpluk ligger lidt tungt med bopæl i Midtjylland (tror heller ikke, jeg er fantastisk til at pille fisk af kroge ;)) – men kunne da prøve med en købemakrel. Elsker dåseudgaven, så din hjemmelavede må være himmelsk!

Der er lukket for kommentarer.