Og hvad laver I så ?

Og hvad laver I så ?
Det klassiske selskabelige spørgsmål.

Forskellige ting – må svaret blive – lidt af hvert.

Ser du – Søren Sørøver og jeg laver mad.
Hjertevarmende ordentlig mad af vedkommende råvarer.
Vi laver mad til gæster på gården, mest af alt når vi 3 gange om året holder madmarkeder i den store gamle trælade – i samarbejde med andre små håndværksproducenter bringes de gode produkter tæt på forbrugerne.

Vi dyrker også druer. Røde vindruer på ca. 1000 stokke i gårdens vinmark.
I én af de gamle bygninger findes et lille vineri, hvor druerne ved hjælp af tålmodighed og håndelag gennem en flerårig proces, laves til usædvanlig vin. Rødvin.

Vi dyrker også æbler – alle mulige forskellige slags på ca. 2750 træer.
Nogle spiser vi, nogle bruger vi til æblekager, og resten presser vi saften ud af, og gærer til nye typer af mousserende æblevine. Vinene aftages bl.a. af restauranter, som sætter pris på håndværk.

Vi sender både drueskaller fra vinproduktionen og æblepresserester i afmålte mængder til destillation på et lille brænderi. Retur kommer henholdsvis fantastisk grappa og æbleakvavit.

Vi brygger også øl. I små 50 liter portioner der tappes på fustager og bl.a. sælges på Norsminde Kro.
Forskellige øltyper efter egen opskrifter – mulighederne er uendelige og lysten og humøret styrer næste bryg.

Både vinene og den hjemmebryggede øl m.m. sælges direkte fra stedet her – Vinhuset Kvist & Vitus.

Vi tager også ud at fiske – Søren Sørøver fisker mest – Lone bruger ofte fisketuren til at skrive, fotografere eller sove til middag.

Vi dyrker også alt, hvad vi kan – i en ca. 2000 kvm. stor køkken, bær og frugthave.
Ingen råvarer bliver bedre end de hjemmeavlede – tid og omhu er afgørende for grøntsager, der skal udvikle mest mulig smag og næring.
Frugt, bær og grøntsager er både til den mad, vi sælger, og til den mad vi spiser.

Vi passer også på gården, engen, markerne og skoven – planter mange nye træer ved enhver lejlighed, skaber ro og ynglemuligheder til de vilde dyr og graver gerne hul i jorden, så der bliver mere blankt vand.

Vi har også husdyr i ganske lille skala – æglæggende høns, får, grise, kaniner og gæs.
Husdyrholdet er – som køkkenhaven – vores kilde til selvforsyning. Det er helt afgørende for vores lyst til mad, at vide at kød og æg kommer fra dyr, der har haft et ordentligt liv.
Lone spiser overhovedet ikke kød – hverken rejer eller elefanter – dyrets størrelse er underordnet. Søren spiser med glæde – godt – kød og er ualmindelig ferm til at få det tilberedt.

Vi udvikler og sælger også opskrifter med tilhørende fotos.
Har for øjeblikket en løbende aftale om to ugentlige sider til Aller. Siderne byder på helstøbt hjemmelavet mad af sæsonens bedste råvarer.

Vi er også bagud med at besvare mails, lave regnskab, offentlige indberetninger og øvrigt kontorarbejde.

Vi er også forfattere – i foråret 2011 udkom bogen ”Hønsefødder & gulerødder” – en madbog der kammer helt under – med opskrifter fra vores landkøkken og café.
Det næste års tid eller to skriver vi på og fotograferer til en efterfølger “Og halsen af en svane”.
I september 2013 udkom Lones første roman “Under landet” – du kan læse nogle af anmeldelserne HER.
I november 2014 udkom den debatskabende bog Mad vs. Fødevarer – et opgør med den beskyttende atmosfære.

Vi står også ret tidligt op, har rolige morgener med anseelige mængder varm kakao og hjemmebagt brød. Inden dagens arbejde begynder. Nogle gange samtidig med.

Vi laver også rundvisninger på gården og holder foredrag både i huset og ude af huset. Om måden at leve på, tankerne bag og vejen derhen. Om Mad, fødevarer, dyrevelfærd og måden det hele foregår på.
Vi beskæftiger os ikke meget med forhindringer og problemer, men sørger for at få mest mulig glæde ud af hver dag. Hverdagen.

Vi afholder også vinsmagning med tilhørende gennemgang af vindyrkning, vinificering og principperne bag netop denne måde at være vinmager på.

Det er, hvad vi laver, og kun når vi har lavet noget, nogen vil købe, kommer der penge i kassen.
Ingen pensionsordning, ingen betalte sygedage, ingen dagpenge, ingen optjente feriedage, ingen løn.

Hmm – er det næste klassiske selskabelige spørgsmål – kan man leve af det ?

Tja – må svaret blive – man kan vanskeligt leve uden
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

14 svar til Og hvad laver I så ?

  1. Pingback: Godt nytår | Beretninger fra et autentisk landbrug

  2. Pingback: Hvis skorstensfejeren går en tur, må han gerne komme her forbi | Beretninger fra et autentisk landbrug

  3. Pingback: Noget om fordelene ved ikke at få løn | Beretninger fra et autentisk landbrug

  4. Pingback: En uforudset udgift | Beretninger fra et autentisk landbrug

  5. Pingback: Hvordan lyder det med mousserende pærevin ? | Beretninger fra et autentisk landbrug

  6. Pingback: Så er Bertha i gang igen | Beretninger fra et autentisk landbrug

  7. Birgitte Haxthausen siger:

    Længe leve lone og Søren. Hurraråb gjalder herfra.
    Jeg nyder virkelig at følge med i hvad I laver – og er altså ikke et hak bedre end dem der spørger, nok værre.
    Og så er jeg så glad for opskrifterne i Hønsefødder og gulerødder med mange grøntsager. En bog med grøntsager og fisk ville jeg også kunne bruge.
    Med håb om et også økonomisk godt år til jer begge.
    3 hunde, en kat, drømmen om dværghøns og Birgitte

  8. Elisabeth siger:

    Jeg skulle ønske jeg kunne gjøre akkurat dette… Og ikke sitte på et kontor hele dagen. Kanskje en gang når vi tør å ta sjansen…

  9. morten siger:

    Det er et utroligt godt svar på et ret fortærsket spørgsmål; den slags som stilles af pligt, af panik eller mangel på bedre isbryder. Og det er tankevækkende nok, et af den slags spørgsmål man er bedst tjent med at stille i eget selskab og så lytte rigtig godt til svaret.

  10. Marianne siger:

    Dejlig beretning om et meningsfyldt liv – lige dér hvor livet er for jer !

  11. Ane Kathrine siger:

    Glæder mig til din selvforsyningsbibel – den skal der nok være salg i. . . . og det med at være vegetar… – lader du så rejerne i “Rejer i chilisovs” (en yndlingsopskrift!) ligge, helt uspiste?

  12. Pernille siger:

    Jeg vil hellere vide, at det giver glæde end om det er til at leve af. For det synes jeg er vigtigst. Og bedst 🙂

  13. Pyha….jeg bliver helt stakåndet af at læse om alt det skønne du og Søren Sørøver bedriver.
    Hvad jeg laver? Jeg er pensioneret sygeplejerske før tid, og nyder nu livet, haven, laver mad, løber, motionscykler.
    Og så spinder jeg på rok,strikker og syr Waldorfdukker:-)

    God dag til dig

  14. Pia Eriksen siger:

    Det handler jo om at prioritere. Jeg er hjemmegående, og det er den bedste beslutning jeg nogensinde har taget.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s