Hjemmelavede kødboller til suppen – opskrift fra Søren Sørøver

Når maskinafpuds og benmel bare ikke længere kan gøre det for dig, er her en lille nem opskrift på kødboller til din suppe.

Tidligere var jeg ikke kritisk – som nu. Men i længere tid har jeg ikke spist den slags “kød”boller, der forhandles i dagligvareforretningerne. Hvad de nøjagtigt består af, aner jeg faktisk ikke, men mon der er brugt prima fritgående højt gryntende halekrøllende tandsæt-i-smil visende mudderpølsrullende stjerne betragtende grisebasse ?

Jeg tvivler, så fra nu af laver jeg kødbollerne selv.

Noget af det væsentlige er en bollesprøjte – altså sådan et gammelt blikrør med en træpind i enden til at proppe med – hvis nogen skulle være i tvivl. Der er to måder at skaffe den på – enten vente på at svigermor lægger sig i graven og testamenterer korrekt – kan evt. fremskønnes med kiksekage. En anden mulighed er at kigge forbi en genbrugsbutik og give 15 stakater for én – ligesom jeg.

Resten af det nødvendige bør ikke erhverves i genbrugsbutikker – uanset hvor troværdige de gamle bedster, der står i bunker af gobeliner og hjemmehæklede bordskånere, virker.

Du har brug for :

500 g glad gris – hakket
1 stort æg fra høne uden eget bur
1 stort løg – revet
1 lille håndfuld finthakket porretop
100 g mel
2 dl mælk fra en ko der går til dans
1 liter af husets bedste hjemmelavede suppefond eller bouillon
salt og friskkværnet peber som var det til mors dæller

Slå i gang.

Giv hele baduljen et dejligt hurtigthakkende ophold i en foodprocesser. Herefter er det godt at køle farsen lidt ned i køleskabet.

Bring suppen i kog i en sauterpande eller bred gryde, så der er plads til en masse skulder ved skulder kødboller.

Og så skal bollesprøjten i spil.

Fyld sprøjten, tryk forsigtigt farsen ud og snit med en kniv langs kanten på fronten af sprøjten hver gang den lille farsklump har en passende størrelse.

Efter 4 minutters kogetid kan du fiske kødbollerne op med en hulske.

Når de senere skal serveres, må de ikke koge med i suppegryden – kun opvarmes kortvarigt.

Nu sidder du nok og tænker – hvor blev melbollerne af ?

Jo ser du – dem har jeg det lidt svært med. Så er jeg mere til et godt stykke brød, eller som i går hvor jeg var så heldig, at Lone Landmand stod og svingede hjemmelavet pasta ud af ærmerne – det passede perfekt i den kraftige oksesuppe.
Mon ikke du snart får en opskrift på pastaen på samme kanel. Stay tuned.

Søren Sørøver – skibet er ladet med kødboller

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Manerlig middag, Sublime supper. Bogmærk permalinket.

20 svar til Hjemmelavede kødboller til suppen – opskrift fra Søren Sørøver

 1. Søren Nielsen siger:

  Skidegod opskrift, da jeg ikke havde porretoppe fik de en gang frisk basilikum, forstærkede smagen lidt med cayenne peber, prefekte kødboller

 2. Mums smager bare lækkert. Man kan osse putte hakkede friske ramsløg i. 🙂

 3. Ole siger:

  Lær de rigtige melboller at kende:
  Benyt en hvilken som helst opskrift til dejen – men erstat vandet med suppe. Så bliver man afhæning af dem

 4. Eva siger:

  Købte en bollesprøjte på loppemarked igår for en halvtredser og lavede kødboller efter din opskrift i aften. Tjuhej hvor det gik, det er jo ingen sag!
  Tak for god opskrift og din festlige måde at skrive den på!
  I morgen gælder det melboller…
  😊
  Mvh Eva

 5. Kirsti siger:

  Uups, mannen brukte 1 liter oksebuljong sammen med kjøttet. Jeg måtte ile i butikken og kjøpe mer kjøtt. Ikke akkurat fra en glad gris, men forhåpentligvis blir det gode kjøttboller likevel 🙂

 6. anna siger:

  Mon ikke kiksekagen er den fra Vejle, som slog en far og søn ihjel for nogle år siden efter at have stået på det lune køkkenbord hen over julen?

 7. Tak for opskriften, der findes nu ikke noget som hjemmelavet oksekødssuppe, hønsekødssuppe, lammefrikasse eller andre supper og så med hjemmelavet mel og kødboller i 🙂

 8. Gunnar siger:

  1 liter suppe? Mon ikke det er 1 dl?

 9. hi jeg hedder wivi fra australien, ja engang suppe kan man altid få ned, men hvor pokker kan man købe en gammeldav’s bollesprøjte, og få sendt ned til Australien, jeg har selv en men der er jo datteren sønnerne samt venner der alle er intereseret ( og i skal ikke komme med kiksekage her nej tak hvis ellers jeg har forstået den her rigtig jeg vil gerne leve et par år til ) hvis nogen kan sende os en eller et firma adresse vil jeg vil meget taknemlig som altså har den her vidundermiddel der ikke koster elektrissitets i brug BOLLESPRØJTEN
  på forhånd tak herfra Australien

  • Karina Hoffmann Vendelbo siger:

   Hej Wivi

   her er et sted du/i kan købe en bollesprøjte.

   http://az-isenkram.dk/koekkenudstyr-11/bollesproejte-146.html

   Klik for større billede
   189,00
   Lager
   Antal
   LÆG I KURV Ønskeseddel
   Bollesprøjte

   Der følger 3 plader med. Oval til melbollerne, stjerneformet til vaniljekransene og den takkede til rutebiler.

   Køkkenudstyr / Isenkram

   For mere information, besøg dette produkts hjemmeside.

   • Karina Hoffmann Vendelbo siger:

    hej Wivi

    Har i mellem tiden fundet ud af det koster 1000 eller 800 kr at sende en pakke på 1 kg,30x20x20 fra Denmart til Australien, og det firma som jeg sendte en link på, sender ikke til udlandet, så du må passe på den bollesprøjte som du har, håber at du må have en forsat god dag.

    Karina

 10. Pingback: Hjemmelavet pasta – nemt, enkelt og fantastisk godt – opskrift | Beretninger fra et autentisk landbrug

 11. Smart at bruge bollesprøjten til kødboller også, dem plejer jeg at forme i hånden, og kun bruge den til melbollerne. Skal farsen være mere lind så? Helt enig med holdningen til købe-“kød”boller! Men hvor får man fat i en ordentlig gris, sendt og parteret til døren når man ikke har bil? Og bor i Aarhus?

 12. Karenlagoni siger:

  Mums siger jeg bare….
  Imponeret over at bollesprøjten klarer kødboller. Det skal prøves næste gang. Husker endnu da jeg lavede kødboller til 50…med en lille teske og alle låg i gang.
  Jeg vil gerne slå en slag for melbollerne…jeg laver dem altid af æg fra de bedste høns. smør fra rigtige køer og mel der kommer fra en glad bonde.
  Egentlig er de vel i familie med spagettien.
  Mange gode hilsener fra Karen

 13. Conny siger:

  Har da aldrig før set en bollesprøjte lave kødboller, men selvfølgelig kan den det 🙂 – det er da meget nemmere end at stå og forme hver enkelt lille bolle med en ske.
  PS: Er kiksekage velegnet til bestikkelse/indyndelse eller simpelthen dødsensfarlig? Måske en særlig opskrift?

 14. Lone P. siger:

  Kan I så lige være søde ved svigermekanikken!
  Og hvad med lige at fortælle om det er ok. at bruge mælk
  fra en ko der går til linedance……
  Og kan man komme kiksekage i suppen,
  når man nu ikke spiser kød ?………

 15. Estermarie siger:

  Hvad er det lige den der kiksekage kan fremskynde? Et godt testamente eller at svigermor er væk hurtigere????
  Vi glæder os til til 4 august.

 16. riborg dæhnert siger:

  Ummm, Jeg får lyst til en gang suppe – også med melboller 🙂 hjemmelavede altså. Har lige 1/4 ungtyr i fryseren. Tak for inspirationen 😉

 17. Hvor gad jeg bare godt bo hjemme hos jer. Sikke en livsnydelse med alt det lækre mad i disker op med. Nu sidder jeg her og bliver helt sulten. Igen. Heldigvis har jeg noget (u)almindeligt (kedeligt) havregrød, jeg kan trøste mig med………………………

Der er lukket for kommentarer.