Muflon

I tidligere tider – før verden gik af lave, eller hvornår det nu var – levede dyr vildt.

Så fandt denne klodes mest invasive art på at holde dyrene i deres nærhed.

Styre dem.

Domesticere og kontrollere.

Tilpasse deres egenskaber til de grådige.

Man fik bl.a. kødfulde kreaturer, der må føde ved kejsersnit.

Moderdyr der får flere pattegrise, end de har yverkapacitet til.

Kyllinger med et brystparti større end mit.

Sidstnævnte – og her taler vi om kyllingerne – må stå tæt for ikke at tippe.

Den slags kan få én til at drømme om oprindelige racer.

Om muflon får.

For eksempel.

En muflon tilhører arten af vilde får.

Moderen til moderfårene om du vil.

Ophavet til husdyrfår.

Men med en helt anden kødsmag.

Hvis man er interesseret i den slags.

En meget fin struktur og en delikat smag, der har vildtets fylde og noget nær kalvekøds mildhed.

Muflon fandtes tidligere i store dele af Europa og mellemøsten, indtil nogen begyndte at skyde flere, end der blev født.

Nu er de ved at vende tilbage i små beskyttede områder.

Blandt andet på Æbelø og Vejrø her til lands.

Og Brandbygegaard.

Hils på Herkules og Frukules
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

26 svar til Muflon

 1. John Theilgaard siger:

  Jeg er stærk tilhænger af robuste racer og glæder mig over at I har valgt muflon, det kunne jeg også godt tænke mig engang. Jeg er klar over at de højest sandsynligt skal have et læskur, men vil du mene at det er nødvendigt for deres trivsel i det danske klima, hvis de har adgang til skov el.lign.? Hvor meget styrer i parringen, sætter i vædderen til eller klarer de det selv på den rette årstid? Hvordan med lemning, giver det udfordringer? I hvr høj grad er tilskudsfodring nødvendigt, hvis man har græsareal nok, kommer de til at mangle noget mere groft foder? Hvordan går det i det hele taget med muflonerne? 🙂

  • Lone Landmand siger:

   Hej – og undskyld det langsommelige svar, vi er bagud med mange ting lige nu..

   Ja, et læskur er nødvendigt, synes jeg, men det behøver hverken at være stort eller højt, bare så dyrene akkurat kan søge ly for vinterstorme og kold regn.

   Det er fint med få træers skygge på varme sommerdage, men egentlig skov er ikke afgørende. Tværtimod ser det ud til, at de gerne vil gå og græsse i det åbne.

   Vi styrer ingenting her – hverken når det gælder får eller andet.. Vædderen går med sin flok hele året og parrer sig med hunnerne, når den tid kommer. De læmmer altid sent på foråret her (næsten i forsommeren), og det er rigtig godt, for så er vejret bedre for de nyfødte. De nye lam kan godt forvirre sådan en vædder, og vi lukker indhegningen af, så moderdyr og lam går en uges tid eller to for sig selv. Måske vil vædderen ikke gøre noget, men vi synes ikke, at han skal puffe for meget til de små.

   Læmningerne klarer moderdyrene helt uden indblanding – det er alletiders, og deres moderegenskaber er fremragende.

   Om vinteren giver vi muflonerne lidt korn hver dag, en balle sommerhø hver anden dag og nogle grene af og til. Den slags dyr er indrettet til at spise græs og bark, så jeg er ikke betænkelig ved at udelade tilskudsfoder med mineralblandinger og alt det konstruerede. De trives ihvertfald fint og er sunde.

   I det hele taget er vi meget glade for muflonerne – det er nemme og rare dyr, lidt sky fordi de stadig er af vild oprindelse, men nogle lam bliver af og til håndtamme.

   Klar anbefaling herfra 🙂

   • John Theilgaard siger:

    Tak for dit svar og det er slet ikke langsommeligt, ting tager jo tid 🙂 Jeg er imponeret over måden i holder dem på, jeg havde ikke regnet med at det var så meget “hands off”, der findes desværre ikke mange af jeres slags. Til dagligt arbejder jeg selv med heste på den måde, det er en fryd at se dyr der klarer sig selv og udfolder deres naturlige adfærdsmønstre. Der er meget jeg kunne tænke mig at spørge om, men vil nøjes med et par ting. Det ene er om det er muligt at komme forbi og se muflonerne? Det andet jeg kunne tænke mig at vide noget om er jeres græsningstryk, altså hvor mange dyr på hvilken arealstørrelse. Hos de heste(ponyer) jeg har med at gøre regner vi med ca. én hest pr. ha godt græs i helårsgræsning uden tilskudsfoder. Nu skal jeg nok begrænse mig 🙂 Mvh John

   • Lone Landmand siger:

    Hej igen John – langt om længe..

    Spørg bare løs hvis du kan vente tålmodigt på svarene 🙂

    Du kan sagtens komme og se dyrene, vi har jo kun 3 voksne og 3 lam – det er ikke ligefrem en stor flok, og de er faktisk ikke helt rene i genetikken, men har noget uldent over sig i blandingen af den oprindelige pels. Men hvad gør det.

    Hvad med en tur hertil i weekenden d. 16. eller 17. august – der holder vi Bondens Marked og her er en masse spændende mad og drikkevarer at smage på. Desuden er der mulighed for at gå gården rundt og kigge på alting.

    Vi ved ikke rigtigt, hvor stort et areal muflonerne har. Det er langt fra fyrsteligt, men det kan følge med selv her i tørken, hvor alt græs vokser lidt nedad. De har fået noget af det nyhøstede hø ind til prøvesmagning, men foretrækker tilsyneladende at nippe mest muligt friskt græs. Til næste sæson skal vi nok have lavet en ny indhegning et andet sted.

    Gode hilsner herfra
    Lone

 2. Pingback: Gogge & the Goggettes | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. Astrid siger:

  Tillykke med fårene. Det er herlige dyr. Vi har 12 moderfår af racen Texel og har lige fået slagtet de sidste lam fra foråret. Vi skulle bruge ledige båse, for allerede i begyndelsen af januar fik vi de første 3 lam. Uha, hvor er de søde, når de springer rundt 😀

 4. Kristine siger:

  Altså jeg ved jo godt at de skal slagtes og spises og nydes og alt det der, men hold nu op hvor er den yndig. Meget blidere i udtrykket end min nabos (I øvrigt glade) får. Og lækre navne! God fornøjelse med dem.

 5. kirstenhelbak siger:

  Hej Lone
  Har lige fundet din blog. Spændende at følge og meget flot. En ting undrer mig dog, – hvordan får du dog tid til alt det du laver?? Glæder mig til at følge dig.
  Bedste hilsener til dig
  fra Kirsten

 6. jeanette2970 siger:

  Tillykke hvor er de fine 🙂

 7. Tillykke med familieforøgelsen. Det er lidt ligesom vores køer – Dexter er også den race, der er tættest på urkoen – og deres kød er også finporet, mørkt med fylde som vildt. Men de smager af kalv – meget velsmagende kalv endda :-).
  Mange hilsener, Karen i Skivholme

 8. Axel From Løvstrøm siger:

  Fornemmer jeg et sortsyn?

  Men god vind, I små ..

 9. Anne Mette siger:

  Dem glæder jeg mig til at følge 🙂

 10. Bente Sand siger:

  Hej Lone!
  Kan du oplyse hvor vi kan købe et par, som du lige har fået. Vi er ved at indrette os på en gammel gård i hjertet af nordjylland, hvor vi præcis som du vil leve mere i takt med naturen.
  Måske vil du sende direkte til min mailadr.

  Som alle andre vil jeg takke for en dejlig blok.
  Venlig hilsen Bente

 11. Meget interessant. Jeg troede helt ærligt, at en Muflon var mere gedeagtig. Jeg som er gift med en af de Onde jægere, burde måske have vidst bedre. Nå men klogere er det jo altid dejligt at blive. Selv går jeg og tænker lidt på at få får. Men det kunne være sjovt, at have nogle som var lidt anderledes en lige Gotlændere. Til gengæld vil jeg have “køddyr” Jeg holder mest af dyr som kan spises. God fonøjelkse med de nye beboerer

 12. Birgitte Jensen siger:

  Spændende valg. Det havde jeg ikke gættet.
  Dem er der ikke mange af herhjemme.

 13. Hvor ser de skønne ud. Begge to. Og bløde. Vil jeg tro. Sikke skøn uld du kan spinde. Til nye vanter eller sko………

 14. Marie siger:

  Ej, stort tillykke med de smukke “mufloner.” Det bliver spændende at følge deres liv og færden på Brandbygegaard.

 15. Ej hvor er de fine. Dejligt at se de nye beboere og velkommen til Herkules og Frukules 🙂

 16. Lilo siger:

  Til lykke med de nye indvånere på gården – dejligt at I binder an med tidligere tiders smukkeste får……. Giver de også god uld?

 17. Birgit siger:

  Sikke skønne ‘kræ’ – ligner næsten at de har Margurit ørenringe i 😉
  GLÆDES over de smukke dyrs indtog i vores ellers konventionelle landbrugsland.
  Røde, friske kinders dag 🙂

 18. Ååh, hvor er de dog smukke, Lone! Jeg glæder mig til at følge disse nye indvånere på Brandbygegaard ♥

 19. Jørgen siger:

  HURRA!!! Tillykke med de nye beboere!

 20. Pingback: Muflon | BRANDBYGEGAARD

Der er lukket for kommentarer.