Konfektsmåkager med tranebær og hvid chokolade – opskrift

Måske var det bare for blåøjet – tænker man her langt ude på landet.

Selvom de er grågrønne og grumsede som Limpopofloden.

Måske var det for godtroende.

Naivt.

Enfoldigt.

Måske var det ikke tilstrækkeligt med en anonym indpakning, svøbt i et tarveligt tæppe, båret gennem laden op af den vakkelvorne stige, gennem det dunkle halmloft helt ud til gavlen og gemt under bunken med gammelt seletøj til arbejdshestene.

Måske skulle man have kørt julesmåkagerne bort.

Til et betroet sted.

For at kunne frembringe en fyldt kagedåse – i triumf – når det for alvor blev jul.

Måske skal man bare blive ved med at bage.

I dag får du opskriften på konfektsmåkager – enkle, hurtige og noget nær gudespise.

Du har brug for :

250 g smør
250 g sukker
350 g mel
1 tsk. bagepulver
200 g sødet kondenseret mælk – en lille blå dåse der findes i supermarkedernes bageafdeling
100 g hvid chokolade
100 g tørrede tranebær

Det var alt – så går vi i gang.

Pisk smør og sukker til det er lyst og luftigt. Pisk den sødede kondenserede mælk i. Bland mel, bagepulver, hvid chokolade og tranebær. Vend melblandingen i sukkerblandingen og rør til alt er velfordelt.

Lad dejen stå koldt mindst to timer men gerne til næste dag.

Tænd ovnen og sæt temperaturen på 180 gr. C.

Tag dej svarende til spiseske størrelse og tril kugler. Læg kuglerne på en bageplade beklædt med bagepapir og tryk dem så de bliver ca. 1½ cm høje.

Bag hver plade 15 minutter, lad småkagerne køle lidt og flyt dem over på en rist til endelig afkøling.
Der bliver ca. 35 kager af portionen.

Andre tørrede bær, nødder, mandler og/eller mørk chokolade kan anvendes.

Hvis du føler for det.

Sprød sprød kant. Fyldig konfektagtig midte. Den slags man kan blive ved at række ud efter.

Småkager der helst skal spises i løbet af et par dage efter bagningen.

Passer perfekt i ethvert hjem.

Decemberdag til dig
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Kodyle kager, Småkager. Bogmærk permalinket.

18 svar til Konfektsmåkager med tranebær og hvid chokolade – opskrift

  1. Pingback: Juleopskrifter – udvalgte fra café og landkøkken – flere på vej | Beretninger fra et autentisk landbrug

  2. Jerzy siger:

    Kære Lone
    Tak for dit svar. Nu synes jeg at dine kager har en vis højde, mens mine er rigtig flade, som i ordet flade, men det er ikke udseende det går ud på. De smager himmelskt.
    Jeg bruger øko mel, 10% protein og smør som er stemplet øko, men jeg kender ikke køernes restaurant. Så er det måske ikke her/dér formfastheden ligger begravet. Temeperatur, måske tid.
    Det er underordnet nu. Selv om man er lidt æstet.
    Det med smagen af smør kan være problematisk, men så længe det ikke smager harskt, så tør jeg godt. Jeg kan ikke dø ung.
    Tak for daglig livsbekræftende digte i ord og billeder.
    Jeg har spurgt dig en gang om der altid er solskin, der hvor I bor. Et mikroklimat i det jydske?
    Bliv ved.
    Jerzy

  3. Jerzy siger:

    Prøver igen. Inden de gode kager bliver spist og ny portion skal bages.

  4. Jerzy siger:

    Kære Lone
    De var- og er stadigvæk, 2 uger efter julen superlækre, men de blev temmelig flade under bageprocessen. Jeg har holdt mig til punkt og prik til opskriften. Har du en idee til årsagen?
    Er der en speciel grund til – anden end de smager himmelsk – at de holder et par dage? Smørmængden?

    • lonelandmand siger:

      Kære Jerzy

      Mine kager er skam også rimeligt flade… bedste bud på forskellen kan være, at både mel og smør opfører sig lidt forskelligt afhængigt af producent og mærke. Meget forskelligt faktisk. Jeg bruger altid mel med forholdsvis lavt proteinindhold max. 10 % til kager. Og smørret er et kapitel for sig – fedtsyresammensætningen og dermed smelteegenskaberne afhænger bl.a. af køernes fodring – om de får frisk græs o.s.v

      Og ja – smør ændrer smag efter nogle dage, men nogen her i huset lader til at være ligeglade, og spiser bare videre til kagerne slipper op 🙂

      Mange hilsner fra
      Lone

  5. Jerzy siger:

    Tak, Lone. Jeg er også af den overbevisning, at varmluft udtørrer det vi putter i ovnen, men der er mange mennesker som anser det som smart, at man kan lave 3 ting på en gang – næsten – “suppe, steg og is”. Det er det “smarte” ved varmluft, har producenterne reklameret med.
    Probelemet er, at det er sjællendt man/folk angiver varmekilden.
    Dine makronsnitter er kæmpe succes. Tak for svaret
    Jerzy

  6. Jerzy siger:

    Det kan godt være, at jeg har overset det, men vil du ikke afsløre, om temperaturangivelse i denne opskrift – som jeg straks går i gang med – og alle andre opskrifter er baseret på varmluft, traditionel varme, med eventuel angivelse om det er over, under eller begge varmelegemer du bruger?
    Hvem vil ikke bruge alle varmelegemer for at få de bedste kager?

    Jerzy

    • lonelandmand siger:

      Ingen hemmeligheder her.. almindelig ovnvarme. Uden varmluft. Altid uden varmluft. Medmindre man er den lykkelige ejer af en bagerudgave af en ovn, så er varmluftfunktionen ikke til andet end udtørring af maden. Og det kan som være meget godt, hvis man har sat en bradepande fyldt med små kartofler i ovnen, og gerne vil have dem til at smide vandet og blive små koncentrerede smagsbomber. Men til brød, kager, kød og det meste man kan sætte i ovnen er – ihvertfald vores ovn – ikke egnet til at blæseren tændes.
      Så alle opskrifter herfra er med traditionel varme – både over- og undervarme samtidig.
      Og ja – hvem vil ikke bruge alt for at få de bedste kager 🙂 god fornøjelse !!!

  7. Pingback: Christmas preparations | DORTE AND JAN'S PLACE

  8. Birgit siger:

    Også jeg må ud for at se om kondenseret mælk er nået til Nordjylland – det optræder i flere og flere opskrifter .
    Må jeg sende dig og måske flere andre en lille “julegave”. Når vi i en opskrift skal skrive grader kan man holde ALT tasten nede og taste 0176 og det meget anvendelige tegn hopper op på sin plads ;-)) GOD JUL – jeg glæder mig til næste års skriverier fra dit tastatur…

  9. Conny siger:

    Jeg tror, løsningen ligger i ‘bare blive ved med at bage’ – nogen i husstanden må ha en ekstremt kagefølsom næse 🙂 Og kagedåsen er ren nostalgi – min svigermor havde en mage til, som hun fyldte med papirstynde, udstukne brunkager med hvid glasur

  10. fromVIEtoCPH siger:

    Hej Lone,
    jeg sidder her og overvejer, hvad jeg skal lave til min familie til juledessert – det er mere eller mindre blevet tradition, at jeg laver den. Den skal være børnevenlig (altså ikke noget med romsyltede kirsebær el. lign. ;)) og ikke tage for meget tid at lave – og helst ikke optage plads i det alt for lille køleskab (men vi har en ret kold kælder…). Jeg kommer først hjem til Østrig på fredag om aftenen og vil lave desserten/kagen den 24. om morgenen. Har overvejet at lave mandelchokoladekagen eller evolutionskagen (måske med karamelfyld?), men hvis du har flere forslag så ville det glæde mig (noget andet end kage er også velkommen!) 🙂
    Mange hilsner fra hovedstaden
    Anna

  11. Lone P. siger:

    Må man anbefale Landmanden
    at sætte den nye fyldte kagedåse
    med disse herligheder under sengen….
    der kommer nisserne ikke 😉

  12. Sweetymum siger:

    Jeg skal da absolut bage disse lækre cookies….Og er sikker på at de også vil gøre lykke ude i Helman/Afghanistan hos en Soldaterven…. jeg bager fluks og sender ud…. dog når de ikk derud inden jul, men så er de der til nytåret
    En glædelig jul til dig og din familie…. Tak for mange fantastiske gode læsestunder i dit og Sørøverens univers…

  13. Losarinas mor siger:

    Kære Lone, du frister som sædvanlig !!!!

  14. De kager må jeg bare bage sammen med min datter, når hun i morgen kommer hjem fra efterskolen og har Juleferie.
    Jeg har et par dåser kondenseret mælk stående, men de er nok 10 år gamle. Kan de mon bruges endnu ?

  15. Pingback: Konfektsmåkager med tranebær og hvid chokolade – opskrift | BRANDBYGEGAARD

Der er lukket for kommentarer.