Pizzadej – perfekt opskrift

Det er meget godt med Søren Sørøvers opskrift på tomatsauce – men der mangler en pizzabund at sprede den på.

Pizzaer bliver der bagt en del af her i køkkenet.

Fordi de smager fantastisk, og fordi de kan laves med nøjagtigt det fyld, man føler for.

I sidste uge var min yndlingspizza en sprød bund med tynde skiver nyopgravede salatkartofler, skiver af friske forårsløg fra haven, rigeligt rosmarin, mozzarella, olivenolie, chili, havsalt og peber.

Men så begyndte Søren at synge Eros Ramazzotti og lave indbagte pizzaer.

Og det er mere, end man kan stå for.

Favoritten er nu en saftig udgave med tomatsaucen, champignons, friske artiskokbunde og løg i papirtynde skiver, mozzarella, oregano og endnu et lag tomatsauce.

Lukket tæt til så al væde bliver i den smukt hævede calzoneting.

Bagt på en helt almindelig granitplade lagt i en helt almindelig ovn.

En handling der giver et helt ualmindeligt resultat.

I dag får du opskriften på pizzadej – husets.

Du har brug for :

6 dl koldt vand
10 g gær – det økologiske med mangfoldige gærstammer er bedst
3/4 spsk groft salt
900 g manitobamel eller andet godt mel med højt proteinindhold – ca. 15 %
1/2 dl velvalgt olivenolie

Det var alt – så går vi i gang.

Rør gær og salt i vandet, tilsæt mel og ælt dejen sammen.

Ælt ælt ælt – i køkkenmaskine eller med håndkraft – du bestemmer. Bliv ved til dejen er blød og elastisk.

Hvem vil ikke gerne være blød og elastisk.

Ælt olivenolie ind til sidst.

Læg dejen til hævning i en skål med film over. I køleskab. I et døgns tid.

For pizzadej drømmer om at hæve længe og udvikle sig langsomt.

Du kan sagtens bage af dejen efter 8 timers hævetid, men hvis du kun bruger halvdelen og gemmer resten til næste dag, kan du se og mærke, hvordan den har ændret sig.

Til det bedre. Det gode.

Rul og stræk din dej tyndt ud – det er meningen med en pizzadej. Læg det på, du holder mest af og lemp hele herligheden ind i din ovn – fyret op til maksimal varme – og med fordel på en ganske ordinær granitplade fra et byggemarked nær dig.

Så har du pizza.

At synge for.

Må din himmel være langt over dig
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Brød, Tillokkende tilføjelser. Bogmærk permalinket.

15 svar til Pizzadej – perfekt opskrift

  1. Gitte Wandahl siger:

    Har lige set Jamie Oliver.
    Bager pizzaen på panden,fyldet kommes på og så i ovnen.
    Så bliver pizzaen med sprød bund

  2. Sara siger:

    Et tip er faktisk også at varme sin bageplade op i ovnen medens pizzaen pyntes – det giver en fin sprød bund. Jeg plejer at bage og varme op ved ca 250 grader…

  3. Pingback: Jukeboksudlejning » Anop

  4. Mette siger:

    Hej Lone,

    Hvor køber du manitoba mel?

    Mange hilsner, Mette

  5. sokratez siger:

    Altså nu har vi en familietradition med pizza hver fredag, så derfor er jeg jo selvudnævnt verdensmester i pizza 🙂 Derfor spirrede jeg jo naturligvis øjnene op da du påstod det var en perfekt opskrift. Jeg har ikke testet den, men jeg vil gerne lige give lidt gratis tip til at gøre din pizzadej endnu bedre (skrevet med en lidt kæphøj selvtillid, indrømmet) 😛

    Jeg har meget gode erfaringer med at bruge surdej som supplement til gæren – jeg har en to år gammel surdej, sm bruges til formålet. Derudover så er en “original” pizza med en blanding af grov durum mel og “00” hvedemel. Den grove durum er god at rulle pizzaen ud i, da det giver en slags “panering” af bunden.

  6. Jerzy siger:

    Jeg har købt Black Slate keramikplader/flisser for ca. 40 kr./stk. host Stark. De er enten 30×30 cm eller 30×60 cm,Jeg har fået en stenhugger til at skære den stor fisse for en hund, så den ku’ tage de større pizze eller brød. Jeg kan ikke få en træspade til at fungere; dejen klistrer til den og ver umulig at skubbe på den varme sten. Jeg snyder ved at lægge pizza/brød på et stykke bagepapir som så “bager” med. Det er måske ikke så sundt, da bagepapir i dag er noget silikonebelagt og burde ikke bruges over 220 gr.C. Det skal man helst når man bager, især pizze.
    På den tredje side kommer vores ovne sjældent over 275 gr. C og så sammenlignet med alt det andet kunstig bælegning i de fleste husholdninger (Teflon/PTFE) er det småting.
    Black Slate sten er hårdtbrænd keramik og kan klare meget høje temperaturer. Spar de 300-500 kr. og køb nogen ordentligt mel og gær.

  7. Uhmm, pizza er altid godt – og jeg skal altså også have prøvet at lave en indbagt i den udendørs pizzaovn, inden sommeren går helt på hæld (hvis den altså ikke allerede er det) 🙂

    KH
    Birthe

  8. Okay tror du mener en granitflise, måske?
    Jeg må se efter sådan en fætter istedet for.

  9. Hvad mener du, når du skriver en helt almindelig granitplade?? Er det sådan én man køber for
    dyre penge, hvor der står Weber på? Eller har du andre alternativer til den?
    Kiggede på sådan en fætter i Silvan i går og den koster immervæk over 200,- bananer.
    Så jeg er åben for billigere alternativer. Stor smiler..

  10. Charlotte siger:

    Wau siger jeg bare, anede ikke at man kunne købe mel med så højt et proteinindhold. Jeg må på jagt.
    Får vi ikke et skønt foto af den færdige sammenlagte pizza?
    Mange hilsner
    Charlotte

  11. Lya siger:

    Mmm… det ser vel nok lækkert ud. Skønne billeder!

  12. Lita siger:

    Hvor ser den lækker ud, og granitpladen må jeg ha købt! Man er næsten nødt til at investere i en pizza spade? eller hvordan får du din ind på pladen?

  13. Pingback: Pizzadej – perfekt opskrift | BRANDBYGEGAARD

Der er lukket for kommentarer.