Agurkesalat med hvidvin – opskrift

Hvorfor skal det hele være så surt?

Meget tit vil lidt surt gavne et måltid, og ofte står jeg ved hylden i supermarkedet og kigger på glassene med syltede dit og dat. Men går næsten altid videre med uforrettet sag. Jeg har prøvet dem alle, og bevares de er da sure – ofte meget – men de har alle en gennemtrængende smag af lagereddike, krydret med en sløset håndfuld sennepsfrø og nix weiter.

Hver gang siger jeg til mig selv, at jeg må i gang med at sylte selv igen, og selvfølgelig skal jeg det.

Agurkesalat med hvidvin

Vi havde været noget bagud med at høste vores skoleagurker, så der var en god stak, der egnede sig perfekt til syltning, men almindelige salatagurker er også velvalgte til denne opskrift.

Der skal bruges:

2 kg agurker befriet for kerner
1 kg groft salt
3 røde peberfrugter
3 rødløg
1 god tot dild gerne i blomst
½ l æbleeddike
½ l god ikke for sød hvidvin
2 tsk friskkværnet 5 kornspeber
1 strøget tsk chili
2½ dl sukker

Så går vi i gang.

Flæk agurkerne og fjern kernerne med en teske. Så snittes der på livet løs.

Nogle vil vælge et mandolin jern – jeg bruger min kniv.

Bland skiverne med salt i en stor skål eller gryde. Befri peberfrugterne for kerner og de hvide indervægge, og skær dem i små tern. Bland dem i agurkerne sammen med de meget fint snittede løg og lad herligheden stå en times tid eller to.

Som du kan se vælter vandet ud af agurkerne, og præcis derfor skal de saltes, inden de syltes.

Imens vandet forlader agurkerne, kan man lave sin lage.

Det er her, man har muligheden for at lave sit sylt lige efter egen smag. Så man skal ikke være bange for at smage undervejs og korrigere efter smag og behag.

Min lage består af æbleeddike, hvidvin, peber, chili og sukker. Det hele fik et godt opkog og simrede nogle minutter – mest for hvidvinens skyld.

Saltet skal ud af salaten, og der skylles, vaskes og sigtes 2-3 gange, mens der smages på agurkerne.

Brug iskoldt vand og lad det stå 10 minutter i salaten mellem hver skylning.

Når grøntsagerne smager tilpas lidt salt, knuges det sidste vand ud af dem, og de lægges i glas ret tæt men ikke mast.

Den kogende lage hældes over agurkene, til glassene er fyldte.

Så er det bare at vente i et døgns tid, og salaten er klar til at forsøde dit liv med det sure.

Skal agurkesalaten spises inden for en uge, er det nok, den bare står koldt, men skal den gemmes i måneder, vil jeg anbefale en henkogning. Se evt. en beskrivelse af henkogning i kommentarfeltet under hyldeblomstsaft.

Flere sidder nok og tænker atamon lige nu. Men nej INGEN atamon. Princippet i at putte noget i min mad, der slår alt ihjel, ligger mig meget fjernt – især når det er helt unødvendigt.

Og så i haven
Søren sørøver

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i agurker, Syltede sager. Bogmærk permalinket.

8 svar til Agurkesalat med hvidvin – opskrift

  1. Caroline siger:

    Nøj hvor ser det godt ud 🙂
    Men må man spørge hvorfor du skraber kernerne ud af agurkerne?
    Godt at vide at det kan henkoges, har ikke kunne finde svar om det andre steder, tak 🙂

    • lonelandmand siger:

      Der er så meget vand – og meget lidt smag – i kernedelen af en agurk – og vand har ikke noget godt at bidrage med her. Derfor fjernes midten med kernerne 🙂

  2. Pingback: Opskrifter med chili – opsamling | Beretninger fra et autentisk landbrug

  3. Uhmmm… hvor ser det laekkert ud. Jeg ELSKER agurkesalat. Monstro ikke min fru moder skal have laert at lave din version. 🙂

  4. Ihh, jeg elsker agurkesalater, jeg må klart prøve denne. Den ser virkelig skøn ud! 🙂

    KH
    Birthe

  5. Ser rigtig godt ud. Har selv lige lavet en god portion agurkesalat med forårsløg og en lage af æble- og hindbæreddike. Mums.

    Go dag

    Mange hilsner
    Maj

  6. Charlotte siger:

    Søren Sørøver!
    Det er noget af det mest delikate jeg længe har set – hvis ikke det mest delikate. Jeg vil gå på jagt efter agurker an mass her på torvedagen. Helst de krumme – ved ikke hvorfor, men dem køber hvis jeg kan finde dem. Kan godt lide tanken om det er ikke udseenet der er det vigtigste:-)
    Mange hilsner fra een der ikke nåede at besøge cafeen.
    Charlotte

  7. Pingback: Agurkesalat med hvidvin – opskrift | BRANDBYGEGAARD

Der er lukket for kommentarer.