Stegte grønne tomater – opskrift

Fried green tomatoes hører til blandt én af mine yndlingsfilm.

Ved ikke hvorfor.

Måske har det noget at gøre med retfærdighed, med venskab uden alder og med fokus på alt det, der virkelig betyder noget – det der er indeni.

Måske også med mad. Særligt den barbecue Big George får lavet til det statslige politi.

Og selvfølgelig de stegte grønne tomater der er en klassisk ting i “The Whistle stop café”.

Forleden dag blev der klippet livligt for at tæmme tomatplanterne i drivhuset, og der faldt en klase hist og her.

I går blev de til stegte grønne tomater.

Ikke efter originalopskriften fra Fannie Flagg. Resultatet tager sig bedre ud på film end i virkeligheden – som så meget andet.

Men efter gårdens opskrift – med øl i dejen for at få en sprød sprød overflade.

I dag skal du selvfølgelig have det hele.

Du har brug for :

300 g grønne tomater af en velvalgt sort
100 g mel
30 g majsgryn
30 g majsmel
1 3/4 dl øl
1 spsk. fløde af mælk fra en kæphøj ko
1/2 tsk. groft salt
1/4 tsk. friskkværnet peber
1 drys chili
Halvt smør og halv olivenolie til stegning – rigeligt

Det var alt – så går vi i gang.

Pisk øl, fløde, mel, majsgryn, majsmel, salt, peber og chili sammen.

Lad dejen hvile ½ time.

Skær tomaterne i ½ cm. tykke skiver. Tag enderne fra – de har vanskeligt ved at holde på dejen.

Hæld tomatskiverne i skålen med dej. Vend dem rundt så de er dækket.

Varm en pande godt op – hæld olivenolie og smør på panden så der er et pænt lag.

Fordel tomaterne i panden og steg dem gyldne på begge sider.

Drys dem med salt og spis dem med det samme – omgående, øjeblikkeligt, fluks, prompte, sporenstregs og straks.

Mens de endnu er varme.

Sprøde og knasende udenpå og med et blødt saftigt indre.

Ikke en smag der minder om noget andet – men lad dig ikke afskrække af det.

Nogle gange skal man prøve noget nyt
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Stilige startere, Tomater. Bogmærk permalinket.

11 svar til Stegte grønne tomater – opskrift

  1. Anette siger:

    Hej Lone
    Har prøvet opskriften (bare med mel, der var ingen majsmel/gryn i skabet) Det blev rigtig godt, så nu har jeg en plan for de sidste tomater, der ikke når at modnes. Så mangler jeg bare et gensyn med filmen😉

  2. Pingback: Stegte grønne tomater – filmen og retten | Mad&Meninger

  3. Prikke siger:

    Det fatter jeg ikke – dejen er ikke våd nok, ligner mere bolledej!.. Må hælde en del mere væde ed..

  4. Charlotte siger:

    Fantastisk film og nu har jeg lige taget de sidste grønne tomater, som jeg kan se ikke bliver til andet end forrådnede tomater, hvis ikke jeg tager dem nu. Så det har jeg gjort, og jeg glæder mig til at prøve din opskrift af 🙂

  5. Pingback: Opskrifter med chili – opsamling | Beretninger fra et autentisk landbrug

  6. Lisa Høj siger:

    Her i huset elsker vi også den film. Jeg har købt grønne tomater i går og da min kæreste spurget til aftensmaden i dag og fik at vide at der er steget grønne tomater på menuen, kom det promte “Der er ikke kød til vel?” Har tænkt at servere kyllingebryster til.

  7. Elsker ikke kun filmen – nej – elsker ALT, hvad Fannie Flagg har skrevet – læs Standing in the Rainbow – og er den ikke oversat så læs den på engelsk – for det er en af de dejligste bøger, der nogensinde er skrevet – vild humor, varme, kærlighed af alle slags, ingen sentimentalitet, men kærlig respekt for den lille bys skøre eksistenser og helende kraft.

    Lidt som Billie Letts – læs også alt, hvad hun har skrevet – hvad skal man da ellers bruge en hængekøje og en sommereftermiddag til???

    Bog-begejstrede hilsener til jer alle, Karen, der altid har for lidt læsetid i sit liv

  8. Jonna Pedersen siger:

    Elsker også den film! – Har uden helt forsøgt mig med stegte grønne tomater – men nu skal det prøves igen!
    Leder i øvrigt med lys og lygte efter kæphøje køer!
    Mange hilsner
    Jonna

  9. Den dejlige film er også én af mine allerbedste feel good films. Jeg elsker den scene, hvor de to caféindehavere smører hinanden ind i chokolade, mel og friske bær 🙂
    Dejligt med en opskrift på stegte grønne tomater – så skal jeg bare finde nogle grønne tomater:-)
    God resten af søndagen….
    Kate

  10. Ahh, det er lige så mine tænder løber i vand – filmen er også en af mine favoritter og nu tror jeg da lige jeg skal se om jeg kan finde nogle grønne tomater et eller andet sted og forsøge mig med din meget overskuelige opskrift:-) Tak.

  11. Pingback: Stegte grønne tomater – opskrift | BRANDBYGEGAARD

Der er lukket for kommentarer.