Varmrøget laks – opskrift

I går skulle jeg lave varmrøget laks.

Til en fødselsdagsmiddag der leveres ud af huset i dag.

Det er ellers ikke min afdeling. Det med at røge noget som helst.

Det er Sørens.

Men han er draget afsted for at foretage sig større og vigtigere ting end at passe grillen.

Efter at have leveret en kort instruktion i kunsten at røge laks.

Og jeg har hørt godt efter.

Tror jeg.

Ihvertfald har jeg efter bedste evne håndteret fisken, og her kommer opskriften :

1 frisk lakseside
rigeligt citronpeber
1 håndfuld bøgesmuld
1 fyrig grill

Det var alt – så går vi i gang.

Skær fisken ud i passende stykker.

Hvad er passende stykker Søren – hvor store, hvor lange, hvor mange ?

Dup dem tørre med et rent viskestykke.

Kan en fisk være tør Søren ?

Læg dem på grillristen, lad dem stå i køkkenet ½ time og drys dem gavmildt med citronpeber.

Hvem skal holde hundene imens Søren ?

Tænd op i grillen – når kullene er glødende dækkes de af sølvpapir og en håndfuld bøgesmuld lægges på.

Var der andre grillkul, end de der har stået i regnen Søren ?

Læg rist med fisk i grillen, læg låg på og gå ikke for langt væk.

Min plads er jo i køkkenet – hvor skulle jeg gå hen Søren ?

Løft ikke låget de første 10 minutter – derefter er der ikke så meget kraft i bøgetræerne.

Ditto her Søren.

Efter ca. 20 minutter i alt er fisken ved at være færdig – blød, smeltende og duftende – brug din intuition – bræk et stykke lidt op for at kigge på dets indre.

Kan man bruge sin kvindelige intuition til andet end at finde vej Søren ?

Nyd den varmrøgede laks direkte fra risten eller anret den på en bund af spæde salatblade og server den med krydderurtedressing.

Lav de øvrige atten retter til middagen.

Hvornår kommer du hjem Søren ?

Wonder Wanda Woman

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Fisk, Manerlig middag, Tillokkende tilføjelser. Bogmærk permalinket.

18 svar til Varmrøget laks – opskrift

  1. Maria siger:

    Åh Lone, jeg er fan! 🙂 Af dine opskrifter, tekster, holdninger med mere. Fan af dig, faktisk. Og sørøveren er heller ikke helt uden evner.

  2. Pingback: De skal bare have noget røg | Beretninger fra et autentisk landbrug

  3. Pingback: Røget kammuslinge carpaccio – opskrift | Beretninger fra et autentisk landbrug

  4. Pingback: Varmrøget laks på rucola og nødder – opskrift | Beretninger fra et autentisk landbrug

  5. Pingback: Så ved du, hvorfor jeg har været fraværende | Beretninger fra et autentisk landbrug

  6. Pingback: Stadig travlt med indkøb og madlavning | Beretninger fra et autentisk landbrug

  7. Pingback: Varmrøget torskefilet – opskrift | Beretninger fra et autentisk landbrug

  8. Pingback: Stenen – en historie af Søren | Beretninger fra et autentisk landbrug

  9. Mads siger:

    Hej Lone
    Jeg lavede lige varmrøget laks efter din opskrift i går, og det var virkelig en god oplevelse.
    Tak for opskriften.
    Vh.
    Mads

  10. Pingback: Lang lørdag | Beretninger fra et autentisk landbrug

  11. Marianne siger:

    Er du vimmer, hvor ser det fantastisk ud! Jeg vil også ha’ fødselsdagsmiddag……

    Bagte forresten i går din mazarin-kage – og når jeg nu ikke kan få fat i din laks, så må den kage være næstbedst. Nøj, hvor er den god. Og jeg bager den snart igen og putter noget rabarber ned til den….

    http://tantesoed.blogspot.com/2011/06/mazarinkage-med-hvid-chokolade.html

    • lonelandmand siger:

      Og så er en fødselsdagsmiddag altid altid meget bedre, når nogen har lavet den til én..

      Tak for linket – jeg trænger til kage nu 🙂

  12. Tante Sød siger:

    Er du vimmer, hvor ser det fantastisk ud! Jeg vil også ha’ fødselsdagsmiddag……

    Bagte forresten i går din mazarin-kage – og når jeg nu ikke kan få fat i din laks, så må den kage være næstbedst. Nøj, hvor er den god. Og jeg bager den snart igen og putter noget rabarber ned til den….

    http://tantesoed.blogspot.com/2011/06/mazarinkage-med-hvid-chokolade.html

  13. Sidder igen og smiler, er så vild med dine tekster! – og jeg er sikker på at laksen blev god, den ser i hvert fald sådan ud. Jeg må altså prøve det på et tidspunkt, jeg er SÅ vild med varmrøget laks 🙂

    KH
    Birthe

    • lonelandmand siger:

      Ja – du MÅ prøve det Birthe ! Det er meget nemmere og hurtigere, end jeg troede.

      Når man ser bort fra de to timer, det tog at få tændt op i grillen.

  14. Lene siger:

    Søde Lone
    Jeg ville så gerne lave romkugler, men jeg kan ikke komme ind på din opskrift, – den kan ikke vises. Kan vi få en opfriskning på den opskrift?
    Lene

  15. Pingback: Varmrøget laks – opskrift | BRANDBYGEGAARD

Der er lukket for kommentarer.