Outsider

Nogle gange føler man sig uden for.

Og man ved ikke rigtigt hvorfor.

Ved bare at det ser bedre ud på den anden side.

Græsset er grønnere, hesten er højere, kornet er kraftigere, kjolerne er kortere og alt det der.

Man bruger sin tid på at vandre hvileløst fra dør til dør.

For at finde et sted at komme ind.

Man står med hatten i hånden og klamrer sig til håndtaget.

Venter og venter.

Døren til alverdens herlighed går op.

Og herligheder er ikke altid, hvad de formodes at være.

Måske var man slet ikke ude men inde.

Derinde hvor ens sjæl har det bedst.

Udenfor.

Lad din dag få dig
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

31 svar til Outsider

  1. Pingback: Noget usammenhængende noget | Beretninger fra et autentisk landbrug

  2. Synne siger:

    Dit indlæg hang fast i min bevidsthed, så det måtte have et par ord med ovre hos mig selv.

    Endnu engang tak…

  3. lonelandmand siger:

    He he..

    Det er nok også den mest lækre måde at få laks på.. blødt, saftigt og med fyldig smag – tror du vil kunne lide det 🙂

  4. Anne-Mette siger:

    Jeg tvivler overhovedet ikke på det…at der arbejdes altså 🙂 Og hvad skal man også med kommunale lister når man snildt selv kan udstyre sig med “things to do” 🙂 🙂 Tror jeg må forsøge mig med lakseopskriften fra idag; er du vild det ser lækkert ud…..

  5. Tine siger:

    Tusind tak Lone – du er en skat! 🙂

    Ha’ en dejlig dag!

  6. lonelandmand siger:

    Sikke noget sludder – nu er jeg kommet i tanke om, hvor jeg sidst har set opskriften… I bogen “Hønsefødder & gulerødder” – hmmm – så nu har jeg fundet tekstdokumentet – du får en copy/paste her :
    Chili con carne
    Her skal du have opskriften på chili con carne – med ordentligt kød.
    Hvem vil ikke gerne gøre det ordentligt.

    Du skal bruge:
    3 røde peberfrugter
    2 jalapeños eller stærkere chilifrugter hvis du synes
    4 skalotteløg
    4 spsk olivenolie
    1½ kg grydesteg med ben – fra et medlem af kvægfamilien der ikke har viet sit liv til mælkeproduktion
    1 l oksebouillon af anstændig oprindelse
    2 fed hvidløg
    20 g god mørk chokolade
    1 stykke kanel
    2 laurbærblade
    1 spsk rørsukker
    2 kviste frisk timian
    1/4 tsk cayennepeber – måske mere ved tilsmagning
    1 kg røde kidneybønner – kogte
    200 g tomatpasta/koncentrat
    friskkværnet peber og salt

    Tænd din ovn og sæt temperaturen på 150 grader.
    Begynd med at ordne dine peberfrugter – både de små og de store skal skæres i tern. Rens dem for ribber og kerner uden at få chilisaft på udsatte steder og skær dem ud, så de er klar.
    Skær dine skalotteløg i mindre tern.
    Varm 2 spsk olie i en støbejernsgryde, du nænner at sætte i ovnen.
    I med løgene og svits dem under omrøring.
    Når de nærmer sig det gyldne, kan du tage dem op.
    Kværn godt med peber over dit oksekød.
    Vær mere forsigtig med salt, afhængigt af hvilken bouillon, du har valgt.
    Hæld 2 spsk olivenolie mere i din gryde, varm op og brun kødet på alle sider.
    Tag kødet op og kog gryden af med oksebouillon.
    Læg dit kød tilbage i gryden.
    Hæld de resterende ingredienser i gryden.
    Hvidløgene skal rives fint.
    I med chokolade, kanel, laurbærblade, rørsukker, timian, cayennepeber, peberfrugter, chili, bønner og tomatpasta.
    Hvis du køber kogte bønner, bør du lade vandet dræne fra, inden du tilsætter bønnerne.
    Det var alt.
    Rør kortvarigt i gryden, læg låg på – det er meget vigtigt – og sæt gryden i ovnen 5 timer.
    Lad den stå i fred, ikke åbne, ikke kigge, bare vente tålmodigt på at alting forenes derinde.
    Imens kan du lave noget andet.
    Når dagen er gået, tager du gryden frem, løfter kødet op og befrier det for ben og hinder.
    Det er så mørt, at du kan smuldre det tilbage i gryden, hvor det rettelig hører til.

    Smag din chili con carne til med salt og cayennepeber, så den får den styrke, du holder af.
    Det er det eneste, der betyder noget.

  7. lonelandmand siger:

    God morgen Lis og mange tak – god hilsen at få !!!

  8. lonelandmand siger:

    Tak – og så ser den bedre ud her, end når den står og gør i porten..

  9. lonelandmand siger:

    Der fik man noget at tænke over.. Tak.

    Bedste bud på outsider er taber – sikkert derfor man gik over til engelsk..
    En insider – er det ikke én, der før eller siden bliver sendt bag de stive gardiner ?

    Fin fredag til dig Jerzy

  10. lonelandmand siger:

    Dejligt at læse ! Og heldige høns 🙂

  11. lonelandmand siger:

    🙂 🙂 🙂

  12. lonelandmand siger:

    Kære Anne-Mette

    Arbejder arbejder arbejder her – fra tidlig morgen til sen aften – men desværre ikke lige på den kommunale liste 😦 der er simpelthen for meget andet, der også skal gøres akkurat nu.. Men det kommer ! Håber stadig 🙂

  13. lonelandmand siger:

    🙂
    Smuk begyndelse !!!

    Tak fra Lone

  14. lonelandmand siger:

    Hej Tine

    Hmm jeg kan – selvfølgelig – heller ikke komme ind på den gamle blog. Har betalt og alt det der.. Håber det er noget midlertidigt, så hostingselskabet får hul igennem igen. Jeg har desværre ikke den opskrift andre steder på min pc – troede jeg kunne finde den frem i et dokument – men nej.
    Vi må satse på din gode hukommelse – tror jeg 🙂

    God dag og mange hilsner fra
    Lone

  15. lonelandmand siger:

    Tak – fra os begge !

  16. lonelandmand siger:

    🙂 Dejlig dag til dig Birthe

  17. lonelandmand siger:

    Hmm – ved det ikke rigtigt – håber der kommer liv i den igen. Men opgaven ligger hos webhosteren, og det var netop, fordi den kørte så uforventeligt, jeg begyndte her i stedet. Vi venter spændt og ser .. 🙂

  18. Anna siger:

    dejlige billeder!
    men hvad er der sket med den gammel side? 😦 har endnu ikke udtrykt alle opskrifter som jeg gerne ville have/lave..

  19. Som du dog kan formulere det – og så rigtigt det er 🙂

    KH
    Birthe

  20. Charlotte siger:

    Nogle gange er det nok bare at have muligheden!!
    Skøn vuffer iøvrigt ;o)

  21. Karen siger:

    Pragtfuld billedeserie og herlig hund 🙂

  22. Tine siger:

    Hej Lone,

    Jeg nyder at læse din blog og bruger mange af dine opskrifter… Også fra din gamle blog, som vist er lukket ned nu? Står og skal lave din fantastiske chili con carne, og kan ikke finde opskriften. 😦 Jeg har efterhånden lavet den en del gange, så mener at kunne huske det meste, men bliver alligevel i tvivl. Vil du mon sende mig opskriften via mail hvis siden er lukket ned?

    Kan du ha’ en dejlig dag! 🙂

    Mange kærlige hilsner,
    Tine

  23. Jørgen siger:

    Tak for en dejlig fortælling, så simpel, så viis og lige i plet.

    Den får mig til at tænke på begyndelsen af et Peter Laugesen-digt:
    “døren ind og døren ud / måske er der to / måske kun én / måske er det omvendt”
    Peter Laugesen holder også meget af hunde 🙂

    Mange gode hilsner,
    Jørgen

  24. Anne-Mette siger:

    Elsker billederne af Athene/Flapøre – fantastisk at du har fanget hende med poten på håndtaget til det forjættede land. Som sædvanligt sad jeg med et stort smil OG som ofte vækker ord og billeder genkendelse 🙂 🙂

    Måske du er igang med at udføre ting fra den kommunale liste så dørene til cafeen snart slås op. solrig torsdag til jer…

  25. Synne siger:

    Årh Lone. Du smelter mit hjerte.
    TAK for dén post.

    Knus

  26. Lisa B. Jensen siger:

    Fantastisk fortælling og billedserie. Glæder mig til hver gang der er nyt fra langt ude på landet.

    Hilsen Lisa der også bor langt ude på landet og har 3 klukkende, forkælede høns ❤

  27. Jerzy siger:

    Man skal være en insider for at skrive så klogt og indsigtsfuldt om outsider. Og for at tage så gode billeder. Hvad hed in- og outsider på dansk inden engelsk blev opfundet?
    Go’ torsdag.
    Jerzy

  28. Hanne W. siger:

    Sikke en fin serie og fortælling – og hund!!!

  29. lis siger:

    Hej Lone,
    Tusind tak for “NEW POST” som jeg, hver dag, glaeder mig til at laese.
    OUTSIDE er bare saa fantastisk.
    Rigtig god dag med masser af sol.
    Lis

  30. Pingback: Outsider | BRANDBYGEGAARD

Der er lukket for kommentarer.