Kardemommeboller – opskrift

Jeg har ledt og ledt.

I den løse samling papirer i køkkenet, i cafékøkkenet, på hylder, i reoler og i bunken på skrivebordet – i daglig tale stakken fra helvede.

Allevegne.

Jeg har gennemgået yngste søns sportstasker og ditto til skolebrug.

Man ved aldrig, hvad gårsdagens aftensmad pakkes ind i, når den skal medbringes.

Men uden at finde andet end et halvt års kommunikation mellem skole og hjem.

Jeg har samlet små papirstumper i Athenes hundekurv. Med tape.

Lykkeligvis til noget der med god vilje kunne ligne et brev fra det offentlige.

Jeg har ledt og ledt.

Efter en opskrift på kardemommeboller jeg lavede til dig for noget tid siden.

Nu er den fundet, og jeg er nået til at sende den ud i dit uendelige univers.

Du har brug for :

2 dl lunkent vand
20 g gær af god oprindelse
400 g sødet kondenseret mælk – det er nøjagtigt 1 dåse. Omtrent
1½ tsk groft salt
2 æg fra høns der har styr på deres tilværelse
1 god stor spsk kardemomme
50 g smør lavet af mælk fra en karismatisk ko
850 g mel
Samt et ekstra æg til pensling

Det var alt – så går vi i gang

Udrør gær i det lunkne vand. I med kondenseret mælk, salt, æg, kardemomme, blødgjort smør og mel.

Ælt det hele sammen til en blød og smidig dej.

Ælt ælt ælt. Alt hvad du kan.

Smør en skål med lidt olie og læg dejen til hævning i skålen. Lad den fordoble sit omfang.

Imens kan du rydde op på dit skrivebord, ryste hundene, vaske tidligere tiders sportstøj eller beslutte dig for endegyldigt at opgive orden i tingene.

Du bestemmer.

Når dejen er hævet til dobbelt størrelse, kan du dele den i 16 stykker, rulle dem til smukke boller og lægge dem til hævning på to bageplader beklædt med bagepapir.

Mens bollerne efterhæver 1 times tid, kan du pensle dem med æg og få tændt op i din ovn, så den bliver 200 gr. C varm.

Bag pladerne – én af gangen – ca. 15 minutter afhængigt af din ovns evner.

Nyd de dejlige duftende kardemommeboller med iskoldt smør – lavet af mælk fra en kærlig ko.

Og lad taknemmelighedens horn gjalde
Lone

P.S. måske finder jeg i løbet af dagen billedet af de færdige boller. Hvem ved.

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Brød, Med gær. Bogmærk permalinket.

17 svar til Kardemommeboller – opskrift

  1. EVA siger:

    HEJ LONE- MAGE TIL SKØN PIGE SOM DIG SKAL MAN LEDE EFTER LÆNGE: JEG HAR MAIL TIL DIG FØR, MEN DU KAN IKKE FÅ ROS NOK, JEG BLIR SÅ GLAD VED AT LÆSE DINE POSITIVE OPSKRIFTER, NU VIL JEG SÅ GERNE BAGE DINE KARDEMOMME- BOLLER, MEN HVOR KØBER MAN KONDENSERET MÆLK NÅR MAN SOM MIG BOR I GRENÅ? KAN MAN KOMME OG BESØGE JERES GÅRD ELLER ER DET BARE NOGET SOM JEG TROR ?

    MANGE GLADE HILSNER FRA EVA.

  2. Marianne siger:

    hhmmm jeg læste at man skal bage bollerne HVER FOR SIG i 15 minutter…. ha ha, nu da jeg skarpsindigt opdager, at det skal man ikke alligevel, så skal jeg altså også bage dem:-) Sidst jeg lavede dine pandekager var det i hvert fald mormor-lykke uden lige…
    kh Marianne

  3. Maria siger:

    Åh nej, ikke det der kondenserede mælk igen… Stevns er støvsuget for de dåser… Kan bare ik finde dem! 🙂
    Ser ellers lækre ud!
    Kh Maria

  4. Pia siger:

    TUSINDE tak for en god oplevelse i går – og denne opskrift … ja, hvad kan jeg sige … den skal afprøves!!
    Har næsten ikke opdaget at det blev i dag … var begravet i Hønsefødder og Gulerødder!! skønneste læsning!!

    Tak tak tak

    Pia (& Amalie – borddækkeren)

    • lonelandmand siger:

      Og rigtig mange tak for besøget herfra 🙂 Er glad for, at bogen er faldet i god jord..

      Meget glad for Amalies hjælp – vil du hilse og sige TAK !

  5. Joan M siger:

    HVORFOR….kondenseret mælk ???????

    • lonelandmand siger:

      Tja – det er jo bare et valg i forhold til, hvordan bollerne skal ende med at være – lidt tætte, fyldige og gammeldags. Sødmen kunne man også få fra sukker, men kondenseret mælk kan noget andet end frisk mælk. At den er kondenseret – altså inddampet – vil sige, at alle mælkens indholdsstoffer er opkoncentrerede – både protein, fedt og kulhydrat. Plus det løse. Så det er en lille tæt pakke mælk, man tilsætter.

  6. BenteOO siger:

    Var bekymra for deg – siden du la ut nytt innlegg så uvanleg seint!
    – godt du bare leitte etter ei god oppskrift!
    – og så enig med Marina – duetreet er nydelig!

  7. Åhh, hvor er jeg glad for at du fandt den – og at det IKKE var den der var i Athenes hundekurv 😀

    De skal da KLART laves, elsker kardemomme! – og det værelse der, med alle bøgerne i, der ville jeg gerne flytte ind en uge eller 2, så kunne jeg fordybe mig i alle de skønne kogebøger jeg spottede da jeg så dem med mine egne øjne….

    KH
    Birthe

    • lonelandmand siger:

      Kære Birthe – ja der er nogle ugers læsning – og efterfølgende afprøvninger i køkkenet..

      Kom endelig igen !! Med eller uden tid til at læse 🙂

  8. Eva siger:

    Skønne skønne ‘mormorboller’ – og så med kondenseret mælk, mmhmm – det kan KUN gøre dem endnu mere lækre 😉

  9. Marina siger:

    Hvor er det intressant at du bruger kondenseret mælk. Jeg har længe taget tilløb til at begynde at lege med det.

    Og å ja, dit duetræ, så smukt at jeg taber pusten.

  10. Pingback: Kardemommeboller – opskrift | BRANDBYGEGAARD

Der er lukket for kommentarer.