Sauce med fut i – opskrift

Her til morgen har jeg repareret oliefyr – meget mindre poetisk bliver det ikke langt ude på landet.

Derfor får du i dag et indlæg fra Søren :

Sauce med fut i.

Der er noget med mænd og sauce…

Der er også noget med mænd og ild.

Det her er en fornem kombination, der tilmed klæder de fleste retter.

Det er opskriften på en gylden orange sauce med en mild og afbalanceret smag. Der kan skrues på alle ingredienser, hvis man ønsker varianter i én eller anden retning. Faktisk er det mere en grundmåde at lave sauce på.

Til 3-4 personer der ikke drukner deres mad i sauce skal du bruge :

En god halv dl græsk Metakza i et lille glas
Et løg, gerne rødt eller et bananskalotte, hakket
1 fed hvidløg, stort fint hakket
2-3 tsk. god koncentreret tomatpure
En lille håndfuld rosmarin kviste
En kvart l piskefløde
3 dl god oksefond, en halv terning og vand kan bruges i mangel af bedre
Salt, peber, sukker og et drys chili eller cayenne efter smag.

Grib en pande i passende størrelse og varm den godt op. Lidt olie eller smør varmes godt og løg, hvidløg og rosmarin sauteres under omrøring, til det bliver svagt gyldent men endelig ikke brændt. Hvidløg ændrer fuldstændig karakter til noget uønsket, hvis det bliver for mørkt.

Tomatpuréen kommes ved og brunes med. Der sker det forunderlige med en bitter tomatpuré, at den bliver sød og rund ved at blive brunet igennem.

Så kommer det sjove. Mens panden er godt varm, kommes det græske sprit på. Det er ingen skam at smage lidt på indholdet i glasset – en dejlig rund og mild drik. Det er heller ikke nogen skam at være nødt til at fylde glasset igen, inden det hældes i saucen. Pas på hat og briller når det med det samme tændes med en tændstik, eller blot ved at trække panden hen over gasblusset, for dem der er beriget med et sådant.

Nu sidder der nok én eller to og tænker, er det nødvendigt at tænde det? Er det virkelig nødvendigt med en meterhøj flamme i køkkenet.

Svaret er ja. Ganske grundløst formoder jeg. Måske bliver det det samme, hvis det bare fordamper, men jeg tør ikke prøve. Hvad nu hvis det viste sig ikke at gøre en forskel… den risiko vil jeg ikke løbe!

Når flammehavet har lagt sig, kommes fløde og fond ved. Der smages til med sukker, salt og peber og et lille skud stærkt for at få lidt mere balance i saucen. Så koges den ind til den ønskede konsistens er opnået og lige inden servering sies den.

Søren

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Manerlig middag, Tillokkende tilføjelser. Bogmærk permalinket.

8 svar til Sauce med fut i – opskrift

 1. Pingback: Opskrifter med chili – opsamling | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Pingback: Forårets første aspargessuppe – opskrift | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. Pingback: Badeland | Beretninger fra et autentisk landbrug

 4. “Mænd og sovs”….men jeg elsker også sovs! Ja Ja, det kan ses, rund og mild 🙂

 5. Bente J Elmbjerg siger:

  Ja, det er da en hurtigere måde, at lave sauce på end ved at koge en font. Så er spørgsmålet, om det er lige så godt? Det kan jo kun komme an på en prøve.
  Metaxa’en har jeg, så er det jo bare at gå i gang. Tror jeg udskifter fløden med en mere lowfat græsk yoghurt, nu der alligevel skal græske ingredienser i!! Den vil jeg glæde mig til!
  Hmmm og til en kylligefilet tror jeg den blir’ god!

 6. Pingback: Sauce med fut i – opskrift | BRANDBYGEGAARD

Der er lukket for kommentarer.