Uforglemmeligt Peanutbrød – opskrift

Som lovet skal du i dag have opskriften på et peanutbrød.

Friskt fra køkkenbordet.

Et brød fyldt med kerner og andet godt – men det skal ikke afskrække dig.

Tværtimod.

Det er et af de bedste brød, der har set dagens lys her.

Så lækkert at det kan spises uden noget på. I store mængder.

Du har brug for :

5 dl. koldt vand
15 g gær – af den gode slags
1 tsk. groft salt
1 spsk. rørsukker
2 spsk. olivenolie
½ dl. hørfrø
1 dl. solsikkekerner
1 dl. ristede saltede græskarkerner
1½ dl. ristede saltede peanuts
700 g mel med minimum 12 % protein

Æg til pensling

Det var alt – så går vi i gang.

Rør gær ud i det kolde vand. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt.

Ælt ælt ælt.

Hvis du er den lykkelige ejer af en køkkenmaskine, sætter du den til at ælte for dig.

Mindst ½ time. Til du kan se, at dejen ændrer struktur og bliver smidig og lækker.

Hvis du ikke har en køkkenmaskine, skal du ikke være ked af det.

Der er andre ting af større værdi og varig betydning.

Ælt lystigt med hænder og arme og glæd dig til at vise resultatet frem på stranden til sommer.

Sæt dejen til hævning i et køligt rum natten over. Eller dagen igennem. Du bestemmer.

Den skal hæve til dobbelt størrelse, og kan nemt stå 10 – 11 timer og arbejde på sagen.

Find en bageplade frem og beklæd den med bagepapir.

Skrab forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord, del den i to stykker og træk dem ud til aflange brød.

Læg dem på bagepladen og tilføj en overhaling med pisket æg.

Lad brødene efterhæve en time et lunt sted.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 225 gr. C.

Ind i ovnen med pladen og bag dine brød 15 – 17 minutter – afhængigt af din ovn.

Brødene skal give en hul lyd fra sig, når du banker på bunden. Så er de færdige.

Læg dem til afkøling på en rist.

Og vær klar til at spise så snart de er til at røre ved.

Uden noget på eller med det bedste smør der er til at opdrive.

Fyldigt brød. Hjertevarmende godt. Med en delikat smag af nødder.

Meget mandag
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Brød. Bogmærk permalinket.

18 svar til Uforglemmeligt Peanutbrød – opskrift

  1. Pingback: Det kan være, du trænger til nybagt brød | Beretninger fra et autentisk landbrug

  2. Pingback: Juleopskrifter – udvalgte fra café og landkøkken – flere på vej | Beretninger fra et autentisk landbrug

  3. Pingback: It can good be done, because it’s impotent | Beretninger fra et autentisk landbrug

  4. Guin siger:

    Kan jeg blive tilfojed til din mailing list? Jeg bor i Canada og vil gerne blive i kontakt med alt dansk.
    Tak
    Guin

  5. Pingback: Man kan bruge lakridssirup til mange ting – svimlende chokoladesmåkager er det bedste. Måske.. – opskrift | Beretninger fra et autentisk landbrug

  6. Pingback: Køkkengennemgang | Beretninger fra et autentisk landbrug

  7. Degn siger:

    Hej Lone – tusind tak for god inspiration. Jeg har netop brugt din opskrift i går/her til morgen…. Det smager helt fantastisk. Jeg har brugt en lidt anden teknik – du kan se det her, incl. et billede: http://grillklubben.dk/forum/viewtopic.php?f=19&t=1784&p=16151#p16151

    Hilsen

    Lotte

  8. Lene fra nord siger:

    Har tilføjet peanut til huskeseddel 🙂

  9. karin bilde siger:

    Hvor ser det bare lækkert ud ;-)Mel med mindst 12 % protein ? Det står ikke på mit mel hvor meget protein der er i. Du må godt reklamere for godt mel – hvilket mærke bruger du i denne opskrift ?

    • lonelandmand siger:

      Her – langt ude på landet kan man ikke altid finde sit yndlingsmel i beholdningerne – det kommer lidt an på, hvor indkøbsmulighederne sidst var.

      For det meste bager jeg brød med økologisk ânglamark hvedemel fra COOP – fordi det ganske afgjort er det økologiske mel, der arter sig bedst i dejtruget. Her ihvertfald. Det indeholder 11 % protein – helt godt klaret.

      Men nogle gange henter jeg mel i Dansk Supermarked forretninger – det hedder Bagerens hvedemel og indeholder 12 % protein. I peanutbrødet skal glutenstrukturen bære en del tungt fyld, og derfor giver det et mere vellykket brød, når proteinindholdet er højt.

      De fleste almindelige melmærker indeholder 9 – 10 % protein, og det fungerer fremragende til kager – meget bedre end det mere proteinholdige mel. Men til brød får det altså ikke ens skørter til at flagre.

      Det skal stå på melposen – under varefakta / næringsdeklaration – hvor meget protein der findes i varen.

      En opskrift kan falde noget forskelligt ud – afhængigt af mel-leverandøren 🙂

  10. Charlotte siger:

    Hold nu op hvor ser det LÆKKERT ud. Den er hermed gemt i arkivet under: “Prøv snarest”

  11. Margrethe fra Nørrebronz siger:

    Mums!

  12. jeanette2970 siger:

    lyder dejligt

Der er lukket for kommentarer.