Sprød spidskål – opskrift

For tiden er der spidskål i sukkertopform at få.

Knitrende, sprøde og milde i smagen.

I dag skal du have opskriften på en hurtig omgang i køkkenet.

Alt, hvad du har brug for, er :

½ spidskål
4 gulerødder
Skal af 1 citron
1 fed hvidløg
2 spsk. olivenolie
½ tsk. groft salt

Skræl gulerødderne og skær dem i helt tynde stave på ca. 4 – 5 cm. længde.

Riv – absolut kun – den gule skal af citronen.

Hak hvidløget helt fint – med kniv. Ikke noget med hvidløgsmos her.

Skær dit spidskål i ganske ganske tynde strimler. Det hele handler om tynde strimler.

Varm olien op i en støbejernsgryde eller i en stor dyb pande.
Hæld gulerodsstavene i og giv dem god varme under omrøring – 5 minutter.
Tilsæt citronskal, hvidløg og salt og lad det svitse med et par minutter.

Til sidst kan du vende de tynde spidskålstrimler i gryden – de skal kun akkurat varmes op – tag gryden af efter max. 1 minut og vær klar til at spise.

Kald det en lun salat eller hvad du vil – mad der føles godt uanset navn.

Fed fredag
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Selvsagt salater, Spidskål. Bogmærk permalinket.

13 svar til Sprød spidskål – opskrift

  1. Birgit Sikjær siger:

    Det er da morsomt. Har lige været til et møde i Klub Q, hvor en af pigerne, Ellen, talte om et sted som et familiemedlem, Lonelandmand, har, og som evt. kunne komme på tale som et arrangement i Klub Q. Og så sidder jeg her og leder efter en opskrift på spidskål, og vupti så lander jeg på Lonelandmands hjemmeside. Hvis det da er den rigtige Lonelandmand.
    Tak for opskriften, vil prøve den i aften.
    VHBirgit

  2. Farmer siger:

    Øh, er spidskål ikke en forårsspise?
    Ikke for at dryppe malurt i bægeret; men er det ikke at tage lidt forskud på glæderne at smugspise spidskål i januar lige for næsen af de lækre vinterhvidkål?
    Hvor kommer sådanne spidskål fra? Spanien??

    • lonelandmand siger:

      Jo – du har ret. Faktisk en sommerspise. Mine er ikke klar i køkkenhaven før juli måned.

      Hovedkål er fremragende nu – har også nogle opskrifter på bloggen med den slags – men ingen med spidskål og det var for tamt.

      Jeg tror, de er importeret fra Spanien. Citronen er sikkert fra Italien – ligesom olivenolien – og hvidløget fra Kina. Det er ikke ligefrem en co2 – neutral salat.

      Men det er en måde at komme gennem de næste 5 måneder på 🙂

  3. connie siger:

    Hej
    Endnu engang tak for inspirationen, du lettede mine hjernevridninger, jeg manglede nemlig noget tilbehor (min computer kan ikke skrive o med streg over, derfor denne noget akavede skrivefejl) til svinekammen ti laftensmaden, og jeg tror at din spidskaal vil passe fortrinlig.
    Maa du faa en god og afslappende week-end
    hilsen
    Connie fra Portugal

    • lonelandmand siger:

      God morgen Connie – der er så langt væk..

      Ja – svinekam og sprød spidskål må være en velvalgt kombination !

      Rigtig rar søndag sydpå
      fra Lone

  4. Uhm, det skal helt klart prøves, ligeså snart jeg er på benene igen! Jeg er ret vild med spidskål 🙂

    God weekend.

    Mange hilsner
    Birthe

  5. Bente siger:

    Tak for din altid dejlige inspiration. Dette lyder som en dejlig salat, der må afprøves i week-enden.
    Du ryster jo nærmest de opskrifter ud af ærmet!!
    Må din week-end forme sig fuldendt!!
    Bente

    • lonelandmand siger:

      Tak Bente !

      Weekenden ser ud til at forme sig forventeligt – indtil videre – og det er jo heller ikke dårligt 🙂

      Gode ønsker for din dag – herfra !

  6. Anne-Mette siger:

    Uhmm…. har ikke før lavet det med citron, det må jeg prøve.Det er LÆKKERT. Og så plejer jeg at spise en rigtig skøn varmrøget laks til. Med enten citrus eller hvidløg. Og nu ved jeg da hvad jeg skal huske at hjembringe fra byen om en times tid 🙂

    Og så vil jeg da lige tilføje at jeg ville forkæle – især manden – i sidste weekend. (Han ELSKER citronmånen fra tanken.) Forkælelsen skulle bestå af ægte smag af citron. og måne. Den var SÅ lækker – at jeg også endte med at forkæle mig selv. Med mere end et stykke. også flere end to. Må hellere lade være at bage noget til denne weekend 😉

    Go weekend fra Anne-Mette

    • Charlotte siger:

      Wop Wop siger jeg bare…. er så klar til spidskål i aften, dobbelt op når jeg så lige får en ny opskrift på dagen…
      Tak Lone 🙂

    • lonelandmand siger:

      Kære Anne-Mette

      Et glimrende forslag – varmrøget laks må være rigtig godt til spidskålssalaten !!

      Det glæder mig at høre om citronmånen – egentlig nytter det ikke noget, at fortælle den kage bliver ved at være saftig og lækker længe. Det er SÅ irrelevant..

      God søndag hos dig

Der er lukket for kommentarer.