To vintersupper – rødbede og minestrone – opskrifter

Måske husker du aftenskoleundervisningen i madlavning.

Den sidste undervisningsdag blev udsat et par gange i november og december – på grund af sne.

Vi sneede inde på skift, og det endte med en aftale om en aften i januar i stedet.

Det er så i aften.

Jeg har næsten styr på opskrifterne og har stort set indkøbene reddet hjem.

Tror jeg.

Der er planer om sauteret spidskål med citronskal, vintersupper i udvalg – porresuppe, minestrone og rødbedesuppe med bacon samt et par kager – mandelchokoladekage og klistrede nøddekager.

Ikke sammensat ud fra en officiel kostpolitik – snarere fra årstiden og behovet.

Måske vil du også være med derhjemme – så får du her de to suppeopskrifter, der ikke allerede findes på bloggen. Det bliver i kort og fortættet udgave – uden billeder – men hvad..

Vintersuppe er vintersuppe.

Først Minestrone :

1 porre – kun den hvide del – skåret i tynde strimler
2 skalotteløg skåret i små tern
2 gulerødder – skåret i tynde skiver
1 bagekartoffel – skåret i små tern
1 squash – delt på langs og skåret i skiver
6 fed hvidløg – meget meget fint hakkede
½ savoykål – snittet i fine strimler
70 g. tomatkoncentrat
2 dåser grofthakkede tomater
1 liter hønsebouillon
1 liter vand
150 g hurtigtkogende pasta – små dimser eller tynde strimler
1 dåse hvide bønner
En god buket persille – meget finthakket
2 dl. god olivenolie
Samt friskrevet parmesan- eller granaost til at drysse med

Varm 1 dl. olivenolie op i en pænt stor gryde. Tilsæt porre, skalotteløg, gulerødder, kartoffel, squash og 2/3 af de hakkede hvidløg. Lad det hele få god varme og rør roligt omtrent 10 minutter i alt. Grøntsagerne skal begynde at brune smukt. I med tomatkoncentratet og lad det brune med et par minutter. Tilsæt savoykål, hønsebouillon, vand og hakkede tomater. Smag til med salt og lad suppen simre tre kvarter.

Imens kan du blande den sidste dl. olivenolie med resten af de hakkede hvidløg og persillen. Sæt film over og opbevar persillepestoen i køleskab.

Efter de tre kvarters liflige simren kan du hælde drænede bønner og pasta i suppen – få den i kog og giv den de minutter din valgte pasta har brug for at koge.

Server din minestrone med en skefuld persillepesto dryppet pænt ud og en skefuld friskrevet granaost på toppen. Med nybagt brød måske..

Dernæst Rødebedesuppe med bacon :

100 g god tør anstændig bacon
1 spsk. olivenolie
25 g smør
2 skalotteløg i små tern
2 gulerødder i tynde skiver
2 selleristilke i tynde skiver
¾ kg. rødbeder
¼ knoldselleri – skrællet og skåret i små tern
1 bagekartoffel – skrællet og skåret i små tern
1 tsk. mild paprika
1 fed hvidløg – skåret i bittesmå tern
2 laurbærblade
2 dåser hakkede tomater
1 liter grøntsagsbouillon
2 spsk. god balsamico
1 spsk. rørsukker
Salt og peber ved tilsmagning

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 200 gr. C. Find en bageplade, beklæd den med bagepapir og læg dine rødbeder til rette. Bag rødbederne 40 minutter.

Rist bacon i en gevaldig støbejernsgryde. Tag kødet op og tilsæt smør og olivenolie.

I med skalotteløg, gulerødder, bladselleri, knoldselleri, kartoffel, paprika og hvidløg – lad det hele få god varme under omrøring – 10 minutter til der kommer et gyldent skær over blandingen.
Tilsæt bouillon, laurbærblade, hakkede tomater, balsamico, rørsukker og friskkværnet peber. Lad suppen småsimre en halv time.

Grib dine – nu afkølede – rødbeder, tag skrællen af og riv rødbederne på den grove side af et rivejern.
Hæld rødbedebeholdningen i suppegryden og lad det hele gå op i en højere enhed – 10 minutters simren kan gøre det.

Smag til med salt og peber og server din suppe med en skefuld creme fraiche, en kvist persille og de sprødstegte bacontern.

Vejret er frostklart og fint – intet tyder på voldsomt snefald.

Måske vil det i dag lykkes at få afsluttet kurset.

Tilpas torsdag
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen, Rødbeder, Sublime supper. Bogmærk permalinket.

11 svar til To vintersupper – rødbede og minestrone – opskrifter

  1. Pingback: Suppeopskrifter – opsamling | Beretninger fra et autentisk landbrug

  2. Lene siger:

    Har længe haft lyst til rødbedesuppe, så jeg tror jeg snupper din opskrift.
    Nu skal jeg bare se om jeg kan finde friskopgravede som dine rødbeder 😉

  3. Lone siger:

    Den menu skal da nok give både vintervarme og smil.
    Selv bliver jeg så glad af god mad og gode kager- især om vinteren betyder det meget – tænker at det er noget alment menneskeligt…

    Og så slutter I da jeres kursus med manér.
    God fornøjelse

    • lonelandmand siger:

      Tak Lone 🙂

      Og fordi en opskrift falder forskelligt ud, alt efter hvem der bruger den, bliver der altid antallet af hold gange antallet af retter at smage på. Torsdag aften spiste vi temmelig meget suppe og temmelig meget kage.

  4. Uhmm, en god minestrone det er altså SÅ lækkert og kan virkelig få mig til at smile 🙂

    Rødbedesuppe fik jeg øjnene op for sidste år, smuk suppe og så smager det jo skønt…

    Hav’ en smuk dag!

    Mange hilsner
    Birthe

  5. Charlotte siger:

    Hvad jeg skal have til aften ???
    Minestrone … sæ’fø’li
    Med pasta, bønner, persillepesto und alles ;o)
    mums

  6. Conny siger:

    Vintersuppe varmer dejligt, og nu er rødbeden på banen igen. Den må prøves, bacon kan nok give den søde rod passende modspil, og farven må være fantastisk 🙂
    Held og lykke med kurset, menuen lyder dejlig – og tak, fordi du skåner os for formanende pegefingre 🙂

Der er lukket for kommentarer.