Dagens paradoks

I dag skal jeg have forberedt opskrifter og indkøb til madlavningskurset i morgen aften.

Og holdet er ambitiøst.

Der skal laves så mange forskellige retter som muligt.

Første gang havde jeg 7 opskrifter med.

Der var ikke tid til at lave alle 7.

Anden gang havde jeg 5 med.

Det var også i overkanten.

Nå – tænker du måske – men så kan man da skære lidt ned. Denne gang.

Ja – må jeg svare – det kunne man godt, men det er ikke den vej, der vælges.

Ønsket er at geare op – få endnu flere opskrifter og så fordele dem mellem grupperne.

Og det kræver lidt ekstra tankevirksomhed herfra.

Der er forventninger om anvendelse af auberginer, squash, græskar, fennikel, rødbeder, porrer, mango, rødkål og en sund.. julekage plus det løse.

Blender – tænker du måske.

Og ja – en blender er absolut en mulighed – kan jeg svare – men det giver ikke 10 – 12 opskrifter at jonglere med.

Der skal mere til.

De fleste af grøntsagerne indgår i opskrifter, der kan rystes ud af blogarkivet. Tjek.

Mango – det må blive noget med en lækker salat med mangoskiver. Jeps.

En sund julekage. No go.

Så hvis du ligger inde med en opskrift på julekage, der bare tilnærmelsesvis kan gå for at være sund, vil jeg virkelig være taknemmelig for din hjælp. Meget.

Og det vil madlavningsholdet også.

Omsiggribende onsdag
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

34 svar til Dagens paradoks

  1. Pingback: To vintersupper – rødbede og minestrone – opskrifter | Beretninger fra et autentisk landbrug

  2. Conny siger:

    Man kunne måske også vedtage, at rå revet æblekage med nødder og mandler er en julekage? Det er den mest sunde ‘kage’, jeg kan komme i tanke om, hvis vi ikke skal over i diabetes-afdelingen med tilsat havreklid, hvidhvede og kunstige sødemidler – men der bliver resultaterne altså ikke altid så gunstige, og så en lille lækker kage engang imellem. Der er da forresten også ølkagen – intet fedtstof, derimod nisseøl, kanel, nelliker og sigtemel – ikke så usund, julet i smagen, nem at lave og langtidsholdbar 🙂
    Må hellere stoppe her, men held og lykke med projektet 😛

  3. Conny siger:

    Hvad med en god chokoladekage? Med en mørk chokolade er der (vistnok) lidt sundt i sådan en, og glæden over gode og oven i købet selvgjorte kager er helt sikkert helsebringende

  4. Birgit siger:

    Hej Lone

    Dette er ikke en kommentar men et glædesudbrud…
    Efter et komputernedbrud var din web adr. forsvundet – der er blevet ledt meget men nej den kunne ikke huskes/findes :-(((
    Og så den næsten lykkeligste dag – søgte efter syltede tranebær og hurra der kom du til syne igen – tak……
    Tak for en fantastik god og positiv hjemmeside, det er en fornøjelse at læse den og se de smukke billeder der altid følger med på siden – og ja, de helt fantastiske opskrifter…..
    Og så lige et spørgsmål til de syltede tranebær – kan de holde sig i længere tid, hvis de får tilført lidt atamon ????

    Hilsen Birgit

    • lonelandmand siger:

      Kære Birgit – det var dog et dejligt glædesudbrud !!

      Tak – mange – fra mig, fordi du kan glæde dig over det, du finder her. Det betyder så meget.

      Ja – med lidt atamon kan du få dine syltede tranebær til at holde længere, men det er en god idé at sætte glasset i køleskab, når der først er taget hul på det.

      Kærlig hilsen Lone

  5. Fuglen siger:

    Sund kage??? Så står jeg af….. I kager og desserter smager kalorier altså bedre end vitaminer. He He.

    • lonelandmand siger:

      Tror det er nemmere at gradbøje sundhed end at ramme rent med en sund kage..

      Mange tak for solbærsalvieplanterne – dem passer jeg på, så de kan plantes ud til foråret 🙂

  6. Bente J Elmbjerg siger:

    Har en opskrift på en helt vidunderlig æbletærte, den blir’ sprød og lækker man kan jo drysse med mandler og nogle flere »jule«krydderier!
    Her it comes:
    175 gr flydende kærgården
    175 gr hvedemel
    85 gr sukker
    1 tsk bagepulver

    Fyld:
    ca. 250 gr syrlige æbler
    2 spsk sukker
    2 spsk kanel

    Bages ved 20-25 min 225° (afhængig af den ovn du bruger)
    Den er dejlig frisk og den kan jo varieres med »jule«krydderier.
    Allehånde – kardemomme – stjerneanis alt efter smag.
    Håber at du kan bruge den, om ikke andet så i en anden sammenhæng.
    Tak for gode opskrifter!! …..og inspiration
    God dag

  7. Ea siger:

    Hvad med at lave en panforte? Det er i hvert fald lutter gode sager – nødder, tørret frugt og honning. Og så spises den i helt tynde skiver, næsten som konfekt – og det med garanti for englesang! 🙂

    • lonelandmand siger:

      Ja – panforte er et godt bud tak – det endte med opskriften på appelsin-daddel-mandelkage i går aftes. Men jeg tror, den skal stå på Panforte næste uge. Vanskeligt at lade være..

  8. Tine siger:

    Jeg vil også på kursus!
    Tænker lidt på meget gamle dage, og farmors julekage med korender, sukat og alt muligt anden tør frugt. Men opskriften, den er pist væk..
    Har også fået noget lignende i Østrig engang. Det smagte af kage, det lignede kage, men det meste af indholdet var frugt.

    • Anna siger:

      Hej Tine,
      det lyder som det Früchtebrot min mormor laver, eller noget som hedder Weihnachtsstollen.. Hvis du giver mig mere information om, hvordan kagen så ud (farven, form, konsistens…), kan jeg måske finde opskriftet 😉
      Hilsen fra Wien!
      Anna

      • Tine siger:

        Hej Anna,

        Det lyder mægtig rigtigt. Tror på Weinachtsstollen, for det var til jul, den blev serveret, og jeg fik at vide, at det var en jule-ting. Bagt i sådan en “gugelhopf”-agtig form, selve dejen virkede sandkageagtig, og der var rigtig meget tørret frugt i.

        Sultne tanker
        Tine

      • Anna siger:

        Jeg har lige oversat opskriftet.. håber det falder i god jord:)

        Christstollen:
        ingredienser: 290 g mel, 25 g gær, 60 g mælk, 40 g sukker, 1 æggeblomme, 100 g smør, 15 g marcipan, 35 g sukat (og andre kandiserede frugter, som abrikoser, hvis du vil), 100 g mandler (i stiftform), 100 g valnødder, 160 g rosiner; lidt rom, salt, citronskal og vanille

        Rør lun mælk og gær sammen, derefter tilføje mel, den opvarmte (flydende) smør, marcipan, æggeblommet, sukker og rom/salt/citronskal/vanille. Læd dejen hæve (1-2 timer), og ælt så sammen med de resterende ingredienser (sukat, mandler, rosiner, valnødder). Læg den færdige dej i en Stollenform eller Kranzform (kranseformet fad) og lad hæve igen.
        Bag på 160-170 grader i omkring 1.5 time.
        Pænsel den færdige Christstollen to gange med smørfedt og Läuterzucker (det er en sukkersirup af samme mængde vand og sukker – fx 250 g – som bliver koget op og bruges afkølet), læg den på en bageplade drysset med flormelis, og sigte flormelis over kagen.

      • lonelandmand siger:

        Mange tak til dig Anna !!
        Fra alle os 🙂

      • lonelandmand siger:

        Storartet Anna – og mange tak !

    • lonelandmand siger:

      Ja – og du er velkommen – i den grad – men afstanden ser ud til at være en hindring 😦

      Og Anna er kommet til hjælp – ser jeg – så er du i gode hænder !

      • Tine siger:

        Og jeg siger også mange tak.
        Opskriften vil blive prøvet fluks i weekenden. Tænker på, om man kan bytte sukat ud med noget andet mere Tine-venligt. (Og det kan man jo helt sikkert). Der må prøves – og nydes!

        Tak for at give glæde på en forblæst og stormende dag!

        Og ja tak, Lone, hvis ikke der var så s… langt til Jylland, så stod jeg allerede på gårdspladsen og fedtede for gårdhunden 🙂

      • lonelandmand siger:

        Er afstand ikke noget mentalt ?

  9. Lone siger:

    Igen en morgen som starter med at jeg klukler dér tæt ved hjertet og jeg er igen grebet af det gode hos dig, du er helt uimodståelig 😉
    jeg kender ikke nogen sund julekage, men noget med en masse mandler og nødder måske, det er da sundt og lækkert.
    Lavede din røde salat igår til gæster og de spiste godt og roste den i høje toner.
    Jeg har heldigvis lidt til mig idag.
    Jeg kan mærke at det bliver en ordentlig god onsdag, forhåbentlig også for dig
    🙂 Lone

    • lonelandmand siger:

      Kære Lone

      Tak – for alt det du skriver !
      Det kommer fra hjertet herfra – og at det rammer tæt på hos dig, gør mig uendelig glad.

      Gode tanker til dig

  10. Anja siger:

    Ja Carolines kage ville jeg også anbefale. Og så denne her fra Umahro Cadogan. Jeg har endnu ikke mødt nogen der ikke var helt vild med den:

    Mandel-dadel-appelsinkage.

    400 g. dadler
    200 g. mandler
    5-6 spsk kokos-eller rapsolie
    Fintrevet skal og friskpresset saft af 1 øko appelsin
    1 tsk vanilliepulver
    2 tsk stødt kanel
    Meget lidt salt
    Meget lidt friskkværnet peber
    6 mellemstore økoæg

    Put alt i foodprocessor, men kom først æggene i tilsidst. Kør til det minder om marcipan. Kom i form, bradepande, tærteform, og bag i 40-45 min ved 160 grader.

    Voila! Den er ganske simpelt vidunderlig!

    • lonelandmand siger:

      Ja den er – vidunderlig – den blev bagt af madlavningsholdet i går. Mange tak for hjælpen 🙂

    • susan soll siger:

      Hej Anja, jeg kan også bekræfte at den er god, jeg bagte den i forgårs efter din opskrift. Der var rigtig god afsætning på!

      Hilsen
      Susan

      • Anja siger:

        Hej Susan.
        Dejligt at høre! Det er jo skønt at det kan lade sig gøre at bage en superlækker kage, som tilmed er ret sund.
        Jeg har bagt den en del gange nu, og mine gæster bliver altid overraskede over at der ikke er sukker i, og så tager de lige et ekstra stykke…
        Kh Anja

  11. gitte siger:

    hov….jeg linker lige til min blog, det giver mere mening…..

  12. susan soll siger:

    Hej Lone, hvordan defineres en sund julekage? Betyder det at der er f.eks. tørret frugt i eller er vi ude i noget med rugmel og kerner? Hvad med en panforte?

    Elsker din blog, er inde hver dag og kigge!

    KH Susan

    • lonelandmand siger:

      Kære Susan

      Ja – en masse tørret frugt og mandler/nødder er nok sagen 🙂 Jeg har sammenlignet forslagene og er gået i gang med afprøvning..

      Og jeg er SÅ glad for, du kigger forbi !

  13. gitte siger:

    Jeg vil foreslå at Caroline Fibæks opskrift på rawfood julekage. Ingen sukker og sunde fedtstoffer. Tjek den på : http://carolinefibaek.wordpress.com/
    ..og tak for en dejlig blog, jeg nyder at læse med herinde 🙂

Der er lukket for kommentarer.