Ferskenmarmelade – opskrift

For hulen da også – tænkte jeg i går morges – det blæser helt vildt – igen – og jeg har ikke fået plukket fersknerne.

Ikke nogen stor opgave – tænker du sikkert – hvor lang tid kan det tage at plukke ferskner i Danmark.

Du har selvfølgelig ret. Ikke lang tid.

Men jeg havde en idé om, at høsten skulle følges op af syltning.

Derfor var det hele udsat til passende lejlighed.

Den dukkede op, efter jeg havde penduleret mellem gården og genbrugspladsen det meste af dagen.

Før eller siden får man nok af mænd i blåt, arbejdshandsker og lugten af vinsjatter.

Jeg trængte til huslige sysler, feminin ynde og duften af ferskenmarmelade.

I dag skal du selvfølgelig have opskriften på denne wunderbare transformation.

Du har brug for :

2,5 kg ferskner
1,5 kg rørsukker
1 vanillestang – sådan én kan ikke være for fed – som vi siger her langt ude på landet
Skal af 1 ordentlig citron

Det var alt – portionen giver 7- 9 glas marmelade.
Så kan du selv gange, dividere, plusse eller minusse alt efter dine matematiske præferencer.

Lad os så komme i gang.

Skyl dine ferskner, fjern stenene og skær frugtkødet i grove tern.

Op i en stor gryde med det hele – tilsæt vanille, citronskal og sukker.

Sæt varme under gryden.

Først svag varme 10 – 15 minutter. Senere – når frugtsaften trænger ud – fuld kraft.

Din marmelade skal bulderkoge, så den ligner en ihærdig sælgers demonstration af et spabad.

Omtrent en times tid.

Mod slutningen af kogetiden kan du tage en teskefuld marmelade op af gryden og aflevere den på en kold tallerken.

Køl et øjeblik og træk så en finger igennem – hvis marmeladen rynker lidt i overfladen, og vandene deles under handlingen, er det tegn på, at hele herligheden har fået en passende konsistens.

Hvis du standser kogningen for tidligt, danner sukkeret ikke den struktur, der gør marmeladen stiv.

Det hele handler om, at den er

som du gerne vil have den.

Hæld din skoldhede marmelade på glas og sæt låg på med det samme.

Sansemættet marmelade – nyd den selv eller giv den til én du holder af.

Må dine drømme føre dig frem
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Syltede sager. Bogmærk permalinket.

18 svar til Ferskenmarmelade – opskrift

  1. Jane Kristiansen siger:

    Hej Lonelandmand!
    Vi har et lille ferskentræ med dejlige modne ferskner. Lige nu er vi i gang med at koge din opskrift på ferskenmarmelade. Er spændte på smagen, den lyder god. Men hvorfor skal man bruge rørsukker istedet for almindelig sukker? Det bliver også brugt i mange andre opskrifter, bagning osv….
    Mwd venlig hilsen
    Jane og Kurt

    • lonelandmand siger:

      Hej Jane & Kurt

      Dejligt med et ferskentræ – og ferskner der lykkes i år !

      Der er bare mere smag i rørsukker end i raffineret sukker – jo mørkere det er, des mere smager det af. Prøv at dyppe en finger og smag 🙂

      God marmeladekogning og hilsner herfra
      Lone

  2. Pingback: Rundtur i frugtafdelingen | Beretninger fra et autentisk landbrug

  3. Ea siger:

    Jeg har ingen ferskner i min have, men masser af store flotte brombær i år. Dem har jeg så lavet marmelade af i sidste weekend, og nu er der til en endnu større portion. Jeg er ikke velbevandret udi marmelade-kogningens kunst og turde ikke springe konserveringsmidlet over, men ellers gjorde jeg stort set hvad du gør her i denne opskrift, så måske kunne jeg sagtens have udeladt det. Hvordan holder din fersken-marmelade? Kan den stå i skabet så længe den ikke er åbnet?

    Jeg fandt din blog for nylig og hygger mig med at følge dine indlæg, både tekst og billeder. Har selv lige fået høns i haven denne sommer, så det er sjovt at se dine fotos af “pigerne” – over halvdelen af vores blev til haner, og de er meget flotte men giver småt med æg!

    • lonelandmand siger:

      Hej Ea

      Brombærmarmelade er også SÅ godt.

      Hvis du fylder dine glas lige knap til kanten – mens marmeladen er glohed – og skruer låget fast på omgående, opnår du egentlig en køkkenbordshenkogning af glasset. Det er varmt nok i lang nok tid, til at gær og skimmel udryddes. Når glassene køler af, opstår der undertryk, og du vil se, at lågene buler nedad. Et tegn på at varmebehandlingen er i orden.
      Det er selvfølgelig ikke lige så sikkert som at sætte hele molevitten i en henkogningsgryde og lave en kontrolleret varmebehandling. Men til mindre portioner gør jeg aldrig andet. For det meste finder jeg plads i køleskabet til de små portioner – eller også ender de i viktualierummet, hvor der er nogenlunde køligt. For selvom de nedsugede låg bør være garanter for lang holdbarhed, er der ingen grund til at teste det i ekstrem varme.
      Når jeg ikke bruger konserveringsmiddel, er det bare fordi, jeg ikke bryder mig om at spise noget udover råvarerne – så vil jeg hellere fryse bærrene og lave mindre mængder syltetøj og marmelade af gangen. Når først et glas er åbent, holder det ikke længe her – men det er ikke mikroorganismernes skyld.

      Tillykke med høns – og haner – i haven – findes der noget bedre ?

      Mange hilsner fra
      Lone

  4. Lene siger:

    Sikke noget sludder…..der skulle have stået: bare fordi den er lidt ivrig?

  5. Lene siger:

    Tænk at have et ferskentræ i sin have…det “fineste” jeg pt har i haven, er en stor blomstrende snerle, som forsøger at komme ind til naboen, men han afviser den dag efter dag…stakkels snerle, bliver lagt pænt tilbage henover hegnet hver dag.
    Kan noget som blomstre og faktisk har pæne blomster, virkelig være en ukrudt, bare fordi den ee ludtryk får

    • lonelandmand siger:

      Jamen findes der noget smukkere end porcelænssarte snerletragte fæstnet på ubegribeligt tynde skud – med den sjældne evne til at sno og bevæge sig, så man ikke er i tvivl om, at planten lever livet i overhalingsbanen ?

      Måske har naboen bare ikke forstået det.

  6. hej Lone
    Har lige koblet mig på siden, nyder dine smukke fotos – og betragtningerne. Bor lige så langt ude på landet – bare vest på – her blæser det også i dag. De pløjer de sidste stubbe væk og duften er halm og korn forsvinder. Hyldebærene er snart modne – jeg holder øje med dem – dejlig blog

    kh
    Christina Kjelsmark
    Billedkunstner

    • lonelandmand siger:

      Tak for det Christina.

      Når vi er ved at blæse ud over kanten her, må det være endnu mere heftigt i det vestlige.

      Jeg holder også øje med hyldebærrene. Og fuglene.

      Spændende hjemmeside du har !

      Mange hilsner til dig fra
      lone

  7. Bibbi siger:

    Uhmm, lækkert med lækker på! Jeg kan næsten dufte det 😀 Må prøve om jeg kan opsnuse en spand ferskner til fornuftige penge 😛

  8. Signe siger:

    Umm guf – og det er så fint at vanillestangen ligger i stadig.

  9. Søren Kvist siger:

    Mmm. Det lyder dejlig blødt og sødt. Det må da skulle nydes i dejligt blød og sødt selskab. ;o)

Der er lukket for kommentarer.