Hjemmelavede kiks – opskrift

Måske kender du det selv.

Man sidder med en kiks, der ikke vil krumme.

Så er det ikke en kiks.

Måske.

Med dagens opskrift bliver du i stand til at bage dine kiks selv.

Nogle med krummer i.

Og så ved du, hvad du spiser.

Du har brug for :

2½ dl mælk fra en selvfed ko
10 g gær
1 tsk fint salt
20 g smeltet smør – lavet af mælk fra ovennævnte
1 spsk olivenolie
275 g hvedemel
200 g fuldkorns speltmel

samt vand, salt, birkes, sesam eller andet til at drysse med

Rør gær ud i mælken, tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen grundigt sammen. Sæt husholdningsfilm over skålen og lad dejen hæve i et køligt rum til næste dag.

Intet hæver så langsomt og grundigt som dej i et køligt rum.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 °C med varmluft. For én gangs skyld med varmluft.

Del dejen i fire dele – tag én frem til udrulning og lad de øvrige hvile i skålen under husholdningsfilm.

Læg et stykke bagepapir på størrelse med din bageplade på køkkenbordet og rul en dejportion tyndt ud på det.

Rul rul rul.

Helt tyndt ud – nærmest til dejpladen er omkring 1 mm i tykkelse.

Pensl med vand iblandet lidt salt og drys med de frø du måtte ønske.

Prik lystigt dejpladen fuld af huller – en gaffel er fin til formålet.

Skær pladen i firkanter af passende størrelse – du bestemmer, hvad det er.

En klejnespore eller lignende rullende apparatur er velvalgt, men du kan også bruge en kniv.

Du bestemmer det hele.

Træk bagepapiret over på bagepladen og sæt den i ovnen 12 minutter.

Tag pladen ud, del kiksene fra hinanden og sæt dem i ovnen yderligere 8 minutter på en rist.

Lad dine kiks køle helt af – hvem har ikke brug for at køle helt af – på en rist på køkkenbordet.

Gem dem lufttæt – i en kagedåse eller en stramt snøret – hvem vil ikke gerne være stramt snøret – frysepose.

Og du har lækre lækre hjemmebagte kiks.

Til koldt smør, jordbærmarmelade eller blid havarti. Eller ingenting. De er nok i sig selv.

Sådan er det.

Bare.

Bare
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, driver et madsted, sejler en stor gammel lyseblå fiskekutter og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under og til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør.
Dette indlæg blev udgivet i Tillokkende tilføjelser. Bogmærk permalinket.

En Kommentar til Hjemmelavede kiks – opskrift

  1. Marianne skriver:

    Kære bare Lone. Det er så skønt, når bare er mer´end rigeligt. Tak.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s