COLD HAND WINERY – noget om Jens og æbler

Måske husker du Jens.

Der, udover at stå i alkoholteltet på Food Festival, bor på Villa Skovgaard i nærheden af Randers.

Der har jens i samarbejde med Flemming et vineri, der producerer forunderlige ting.

Blandt andet æblevin fremstillet efter champagnemetoden.

Og noget der gjorde et uudsletteligt indtryk – så uudsletteligt at vi måtte investere i én af de sidste flasker for nuværende – en Malux X masculine.

Dessertvin kalder Jens den.

Og det kan enhver jo.

Men sjældent runder en dessertvin 50 % alkohol og smager som en fynsk æbleplantage.

Jens kan sælge alt, hvad der brygges i vineriet.

Så det her er ikke en reklame for foretagenet – det er en deling af noget usædvanligt.

For Jens deler. Alt.

Fortæller omhyggeligt om processer, metoder, fejl og lykkelige resultater.

Intet fedteri.

Fortæller om kernen i det hele – hans opdagelse af de drømmedråber der kommer ud af at fryse æblesaft og aftappe de første liter, der smelter sig fri af vandet.

Måske husker du, at Søren Sørøver og jeg satte 200 kg jordbær til gæring i vineriet.

Planen er, at de skal ende med at være mousserende jordbærvin på flasker.

Så vi er svært interesserede i at lære at degorgiere.

Altså det at man fryser gærresten i flaskehalsen, skyder den ud, justerer sødmen, får en alt for stor prop i og forsegler hele molevitten.

På festivalen i fredags fik vi et privat kursus i degorgering af flinke Jens.

Nu forstår man.

Da noget.

Må et modent æble snart falde i din turban
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, driver et madsted, sejler en stor gammel lyseblå fiskekutter og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under og til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør.
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

4 Kommentarer til COLD HAND WINERY – noget om Jens og æbler

  1. Lene skriver:

    Thi hi…føler mig som en dum blondine…okay okay ‘grå-dine” så….fattede i hvert fald njet, hat, fisk, pas af det om hvordan med vinen. Men rar lyder han nu :-)
    Lene

  2. Conny skriver:

    Naturens gaver er en fundamental glæde – og særligt lækkert og dygtigt forarbejdet får de de brede smil frem. For sådan en syltetosse som mig (det kan jo ikke betale sig!) er det i år opalblommer med bl.a. stjerneanis, der er højdepunktet, og vi har jo stadigvæk Filippaæblerne til gode :)

  3. folehavesunivers skriver:

    Fantastisk hvad der leges med, i den store vide verden. Vidunderligt at der er mennesker som Jens, som bare øser af sin viden Jeg får altid sådan en lyst til at omdanne dette og hint til noget som kan indtages, når jeg “møder” sjove og initiativrige mennesker. Tak for introduktionen af Jens. Glædelig dag til jer på Brandbygegaard.

  4. Axel From L skriver:

    Fattede godt, hvad I forstod .. ..

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s