Rævekage – opskrift

Man sidder her langt væk fra alting og undrer sig over den omsiggribende brug af rævekager.

Kan de gøres mere spiselige – tænker man – mere søde og velkomne.

Selvfølgelig kan de det – er svaret.

Selvfølgelig kan de det.

Også uden at gå på kompromis med rævekagens natur.

Først og fremmest må man lave en kage, der giver et tilforladeligt indtryk – en kage der syner af mindre, end den er.

Der skal være noget uventet. Noget man ikke havde regnet med at få.

I det overraskende indre kan der være bær for eksempel. Ikke for syrlige.

Blåbær vil være et udmærket valg.

Er blåbær ikke kendetegnet ved et beskedent og selvudslettende ydre, der favner en smags- og næringsmæssig eksplosion.

Der bør også være noget at tygge på.

Ikke for hårdt – blødt og eftergivende er målet.

Pinjekerner skal det være.

I dag får du opskriften på en rævekage, der efterlader en god smag i munden.

Du skal bruge :

4 dl. friske blåbær
400 g. mel
300 g. rørsukker
200 g. smeltet smør lavet af mælk fra en ko, der ikke har en ræv bag øret
3 æg fra høns der helst ser, at der er ræv i alle kager
Fintrevet skal af en ordentlig citron
2½ dl. creme fraiche 18 % lavet af mælk fra en anstændig ko
50 g. pinjekerner
2 tsk. bagepulver uden fosfat
1 tsk. natron
½ tsk. stødte nelliker
½ tsk. stødt kanel

Det var alt – så går vi i gang.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 gr. C. Beklæd en stor springform med bagepapir.

Helt i rævekagens ånd er redskaberne primitive.

En skål og en rørepind er alt, hvad du har brug for.

Skyl dine blåbær og læg dem til afdrypning.

Grib din røreskål – hæld mel, rørsukker, citronskal, bagepulver, natron, nelliker, kanel og pinjekerner i den.

Bland det hele og tilsæt dine blåbær – vend dem lidt rundt.

I med creme fraiche, æg og smeltet smør – bland roligt – kort tid – til dejen er ensartet.

Hæld dejen i din springform og ind i ovnen med den – bag kagen 1 time.

Sådan.

Det var det.

En rævekage tager ikke nødvendigvis lang tid – det er kompleksitet, det handler om.

Sprød, krydret overflade med et blødt blåbærmættet indre.

En rævekage man kan være bekendt.

Prøv den.

Fra Lone der vogter sine høns

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, driver et madsted, sejler en stor gammel lyseblå fiskekutter og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under og til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør.
Dette indlæg blev udgivet i Med bær. Bogmærk permalinket.

9 Kommentarer til Rævekage – opskrift

  1. Sille Yrt skriver:

    Hej Lone Landmand.(:
    Jeg har funderet over navnet Rævekage… Hvor stammer det dog fra? Men super god kage by the way!
    Kærlige hilsner Sille Yrt.(:

  2. MissMuffin skriver:

    Kære Lone…

    Jeg vil gerne være som dig når jeg bliver stor:)
    Gå i gummistøvler oftere end stiletter, snakke med hønsene og bage fantastiske kager lang ude på bøhlandet.
    Desværre er kæresten ikke med på at blive landmand og pekingeseren vil ikke være gårdhund.
    Istedet må jeg så nyde det landlige liv bag skærmen, men det er nu også meget godt og trygt.
    Snart vil jeg bage din rævekage, for der kan jeg da være med:)

    Mvh. Sabina

    • lonelandmand skriver:

      Kære Sabina

      Dejligt at høre fra dig !

      Du kan altid være med. Altid.

      Her langt ude på landet er man nødt til at gå i højhælede sko og støvler med jævne mellemrum – ellers ender man med dyb stemme, brede(re) skuldre og et konstant opslået toiletbræt.

      Mange hilsner fra
      Lone Landkvinde

  3. Anja Erthe skriver:

    Åhhh… den kage ser god ud, så den skal prøves når vi bare lige får plukket nogle blåbær, de er ved at være modne, men så var der lige det med tiden. En rigtig fin og hyggelig blog, du har, som minder mig meget om min egen barnbarndom på en lille gård i Jylland. Glæder mig til at følge dig og din blog videre…
    Mvh. Anja

  4. Signe skriver:

    Kære Lone
    Vi spiser vores blåbær lige med det samme de er blå. Jeg synes ellers der var mange, hver dag. Men Ane på 3 og Hans på 5 smæsker sig på den allergladeste og mest tilfredse måde. Men fine blå munde. Blåbær sagde Ane som ord nr 2 efter mor (og pizza) da hun var et år og 10 dage gammel. Der var ingen tvivl blobber og hun rakte ud efter æsken. Blåbær er vidunderlige.
    Din tærte ser dejlig ud og skal prøves en dag, men nok med frosne bær for de andre forsvinder som dug for solen.
    Knus til dig

  5. Søren Kvist skriver:

    Hmmm. En rævekage, uden ræv?

    Hvad bliver det det næste?

    Babyolie uden baby?

    Den ser i øvrigt dejlig ud, den kage. Den må prøves, især nu hvor et næsten sygeligt overforbrug af blåbær er oparbejdet.

    Du har vel ikke sat ræven til at vogte høns? (sidste billede)

    Mvh. Søren med de blå fingre

    • lonelandmand skriver:

      Rødstrømpe i bare tæer..

      Den er SÅ god den kage, og nu går jeg ud i køkkenet og spiser et ordentligt stykke. Mere. Til morgenmad.

      Billedet er af en ræveunge jeg opfostrede – ved siden af hønsegården. Måske fik den en eksistentiel krise – men den overlevede.

      fra Lone der også har blå fingre

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s